min kulture header potpora 2015SPfacetwityouvim

logo-banner

reklama banner_top_header_em.png

 

NAJNOVIJE

 • Vijesti
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Tamburaška škola KUD-a Tena kreće s upisima novih članova

 • OBJAVIO:  Šokački Portal (Kontakt email: redakcija@sokacki-portal.com)
 • DATUM OBJAVE:
 • Petak, 07 Rujan 2012 14:37

Donosimo Vam intervju sa Tomislavom Klasanom, voditeljem Tenine tamburaške škole!

'Klasa' na čelu Tenine tamburaške škole!
Ovog naočitog mladića, koji nam se nerijetko smiješi i sa malih ekrana, mnogi će povezati sa megapopularnim tamburaškim sastavom Slavonia band! S pravom, jer je član tog benda od njegova osnutka. No malo tko zna da se osim vrlo uspješne glazbene karijere u svoje slobodno bavi i podukom mladih tamburaša! On je Tomislav Klasan, zaljubljenik u folklor i etnomuzikologiju. Svoju prvu glazbenu naobrazbu stekao je u tamburaškoj školi "Batorek" koju je pohađao punih šest godina, a u međuvremenu je stekao i diplomu za samostalno podučavanje i vođenje tamburaških sastava i orkestara. Ovaj otac troje djece već treću školsku godinu vodi i tamburašku školu u Kulturno-umjetničkom društvu 'Tena' gdje mladim naraštajima nesebično prenosi svoje bogato tamburaško iskustvo i znanje.

Predstavite nam za početak Teninu tamburašku školu?
- U tamburaškoj školi polaznici stječu potrebno teoretsko znanje i razvijaju vještine sviranja na tamburama, kako bi se po završetku školskog ciklusa mogli priključiti Teninom reprezentativnom ansamblu 'Slavonske Kraljice'. Inače, Tena je i poznata po tome da su njeni članovi proputovali gotovo cijelu Europu, predstavljajući Đakovo, Slavoniju i Hrvatsku na brojnim međunarodnim folklornim festivalima diljem Europe, pa i šire – u Meksiku, Egiptu, Kini…

Kako izgleda rad u Teninoj tamburaškoj školi?
- Polaznici su podijeljeni u dvije starosne skupine. Mlađa skupina pohađa isključivo program tamburaške škole, koji se odvija prema priručniku za osnovne škole, folklorna i tamburaška društva uvaženog tamburaškog pedagoga Mihaela Ferića. Polaznici pritom svladavaju elementarnu tehniku sviranja i usporedo uče glazbenu teoriju, te se upoznaju s notnim pismom. Nakon svladavanja programa mlađe skupine polaznici prelaze u stariju skupinu gdje prate rad dječjih Teninih folklornih skupina ali i nastavljaju s programom tamburaške škole.

Koliko često se održavaju probe?
- Probe se održavaju dva puta tjedno u trajanju od po 2 školska sata, i to ponedjeljkom i srijedom od 19 do 20,30 mlađa i od 20,30 do 22 sata starija skupina. Škola trenutno broji 20 polaznika i u prošloj godini ostvarili smo nekoliko uspješnih nastupa – na Teninom Božićnom koncertu, na Malim i Velikim Đakovačkim vezovima, a posebno smo ponosni na vrlo uspješan godišnji koncert dječjih ansambala.

Uvijek, s početkom nove školske godine, kreće upis i u tamburašku školu, zar ne?
- upisi u našu tamburašku školu su u pravilu svake druge ili treće godine, a upisati se mogu učenici trećih, četvrtih i starijih razreda. Upisi uglavnom traju tijekom rujna i to u vrijeme održavanja probi - ponedjeljkom i srijedom od 19 sati u prostorijama društva, u zgradi Mimoze.

Postoje li neki kriteriji upisa, neko glazbeno predznanje?
- Ne, nije potrebno nikakvo predznanje, sve će to steći kod nas. Bitno je naglasiti da 'Tena' posjeduje i bogat vlastiti instrumentarij, tako da je svakom učeniku na nastavi osiguran instrument, iako savjetujem da se što prije nabavi osobni instrument jer se najbolji rezultati postižu vježbanjem kod kuće. Cilj tamburaške škole KUD-a 'Tena' je odgoj kvalitetnog tamburaškog kadra, upoznavanje, a time i očuvanje bogate hrvatske, napose slavonske glazbene baštine i prije svega mjesto zdravog i ugodnog druženja.

DODATNE INFORMACIJE:

tenadjlogo

 

Tražilica

NAJGLEDANIJE vijesti

IZDVOJENO IZ ARHIVE


ISSN broj elektroničke publikacije: 1848-8072 Izrada i održavanje: ETNO MEDIA 2012-2015 Sva prava pridržana!