min kulture header potpora 2015SPfacetwityouvim

logo-banner

reklama banner_top_header_em.png

 

NAJNOVIJE

 • Vijesti
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Povećan broj sudionika 47. Vinkovačkih jeseni

 • OBJAVIO:  Šokački Portal (Kontakt email: redakcija@sokacki-portal.com)
 • DATUM OBJAVE:
 • Subota, 11 Kolovoz 2012 07:22

Preko 2500 mališana ove godine na Dječjim jesenima

Dječje jeseni, koje se ove godine održavaju 08. i 09. rujna, okupit će ponovno preko 2500 sudionika iz svih krajeva Hrvatske. Inače, prve Dječje vinkovačke jeseni održane su 1970. godine i tada su se zvale "Male Vinkovačke jeseni", a do danas ova priredba, koja okuplja naše najmlađe, ostaje jedna od glavnih priredaba Vinkovačkih jeseni. U početku su se Dječje vinkovačke jeseni  sastojale od susreta djece sa književnicima, a na većini su sudjelovala i dječja ili lutkarska kazališta. Dječje jeseni  bile su prikaz dječjih igara, te dječjih plesova i pjesama, a nisu održane samo 1991.g. zbog ratnih razaranja. U zadnjih deset godina Dječje Jeseni prerastaju u Međužupanijsku smotru dječjih folklornih skupina na koju dolaze dječje folklorne skupine odabrane na županijskim smotrama iz većine hrvatskih županija. „Dječje jeseni imaju za cilj očuvanje kulturne baštine našeg kraja jer potiču voditelje dječjih skupina istraživanju pjesama i plesova primjerenih djeci, kao i istraživanju uloge djece u zaboravljenim običajima. Zbog toga naša manifestacija obiluje novim dječjim plesovima, pjesmama, igrama, biralicama i brojalicama za djecu. Također, ova manifestacija doprinosi i omasovljenju dječjih skupina što je iznimno važno u procesu očuvanja tradicijske kulture" ističe voditelj Dječjih jeseni Dario Grčić dodajući kako se ove godine očekuje ponovno oko 60 dječjih folklornih skupina u mimohodu, a među njima 18 gostujućih skupina iz 13 županija sa preko 2500 djece u programu. „Inače, Dječje vinkovačke jeseni bilježe sve veći interes i posjetitelja i sudionika što nas posebno veseli jer su upravo Dječje jeseni jamstvo očuvanja naše tradicijske kulture i baštine što je i primarni cilj cijele manifestacije" zaključuje Grčić.

Godina

Broj skupina u mimohodu

Broj gostujućih skupina

2002. - 37. VJ

36

13

2003. - 38. VJ

34

11

2004. - 39. VJ

39

14

2005. - 40. VJ

41

18

2006. - 41. VJ

50

17

2007. - 42. VJ

59

16

2008. - 43. VJ

58

17

2009. - 44. VJ

54

14

2010. - 45. VJ

56

13

2011. - 46. VJ

60

18

 

*Tabela prikazuje porast broia folklornih skupina djece na Dječjim jesenima kroz godine, a posebno porast interesa ostatka Hrvatske za Dječje jeseni koja je vidljiva iz povećanja gostujućih skupina.

 

25 zaprega i 50 konjanika ove godine u svečanom mimohodu ulicama grada

Zaprege su sastavni dio svečanog nedjeljnog mimohoda ulicama grada Vinkovaca, koji je jedna od najznačajnijih i javnosti najpoznatijih manifestacija Vinkovačkih jeseni. Kako doznajemo od Zdravka Bartolovića, koji je zadužen za reviju konjskih zaprega u mimohodu Vinkovačkih jeseni, ove godine bit će posebno raskošno i svečano. "Zaprege će biti svatovske što znači kako će posada zaprege biti odjevena u svečano ruho, a i kola će biti svečano ukrašena za svatovsku povorku" ističe Bartolović dodajući kako uz zaprege iz Vinkovaca, Županje, Iloka, Otoka, Tovarnika, Slakovaca, Mikanovaca, Babine Grede i Lovasa dolaze i dragi gosti zaprege iz brodskog, đakovačkog i osječkog kraja.

 

Na folklornim večerima predstavit će se preko 60 društava

Sastavni dio 47. Vinkovačkih jeseni su Folklorne večeri tijekom kojih će se ove godine predstaviti preko 60 društava, a nakon nekoliko godina izbivanja vraća se KUD Mladost Tompojevci te Apševački bećari. I ove godine na folklornim večerima nastupit će i gradska društva sa koreografiranim folklorom i sada već tradicionalno i folklorna skupina Udruge za pomoć osobama sa invaliditetom Bubamara iz Vinkovaca. "Sva naša društva žive za Vinkovačke jeseni koje su kruna njihova jednogodišnjeg napornog rada na očuvanju naše kulture i baštine te im moramo odati priznanje što su i u ovim financijski teškim vremenima uspjeli opstati i kvalitetno raditi. Posebice je to važno u svijetlu ulaska u Europsku uniju i nama koji se bavimo folklorom prioritet je prenošenje bogate tradicije i baštine na mlađe naraštaje i očuvanje našeg identiteta" istaknuo je organizator Folklornih večeri Aleksandar Nović. Raspored nastupa folklornih društava možete pronaći u programu manifestacije.

Tražilica

NAJGLEDANIJE vijesti

IZDVOJENO IZ ARHIVE


ISSN broj elektroničke publikacije: 1848-8072 Izrada i održavanje: ETNO MEDIA 2012-2015 Sva prava pridržana!