min kulture header potpora 2015SPfacetwityouvim

logo-banner

reklama banner_top_header_em.png

 

NAJNOVIJE

 • Vijesti
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Održana je 32. tradicionalna manifestacija ''Konji bijelci'' Babina Greda 2012.

 • OBJAVIO:  Šokački Portal (Kontakt email: redakcija@sokacki-portal.com)
 • DATUM OBJAVE:
 • Ponedjeljak, 11 Lipanj 2012 01:27

Jučer, 10. lipnja 2012., u Babinoj Gredi održana je 32. tradicionalna manifestacija ''Konji bijelci'' u organizaciji Konjogojske udruge Babina Greda.

Konjogojstvena udrugu Babina greda nastoji očuvati autohtonost drevnih običaja u radu s konjima. Od 12. Travnja 1942. godine konjogojstvena udruga ne prestaje s svojim radom. Mnogi članovi ostavili su dubok trag u njenom 70. godišnjem radu. Puno se toga odvijalo u tih 70 godina rada. Imali smo čast da su ovu manifestaciju posjetila dva predsjednika Republike Hrvatske Dr. Franjo Tuđman s diplomatskim korom i prošle godine Dr. Ivo Josipović koji je preuzeo pokroviteljstvo i ove današnje manifestacije, no tu je i supokrovitelj Vukovarsko-srijemska županija. U čast lipicancu, simbolu Slavonije i Šokadije dio pjesme je posvećen lipicancu. Stihovi stare narodne pjesme "konju bijelci, to su babogreci", ima pokriće i kod današnje generacije babogredaca, jer tradicija koju su započeli tadašnji konjogojci, uspješno se nastavlja. Bijelac dorat ili vranac on je simbol Slavonije, ponos šokca vjekovima, duše naše vatrom grije, blago onom tko ga ima, gleda blago pogled ima, provoditi život s njima Babogredac zna što znači. Zahvaljujemo svima onima koji su svoj životni vijek ugradili u radove konjogojstvene udruge. Manifestaciji su prisustvovali izaslanik predsjednika Republike Hrvatske gosp. Tihomir Jakovina Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, saborski zastupnik i euro parlamentarac gosp. Tonino Picula, saborski zastupnik i gradonačelnika grada heroja Vukovara gosp. Željko Sabo, saborskog zastupnika gosp Dinka Burića, saborskog zastupnika i gradonačelnika Đakova gosp. Zoran Vinković, saborski zastupnik Ivica Mandić, saborski zastupnika Sandro Rimac i zamjenik župana gosp. Mato Golubičić.

konji bijelci 20120002konji bijelci 20120003

Manifestacija je započela već tradicionalno mimohodom zaprega ulicama Babine Grede, sve do hipodroma. Izaslanik predsjednika dr. Ive Josipovića, Ministar Tihomir Jakovina svečano je otvorio 32. manifestaciju ''Konji bijelci'', gdje je u pozdravnom govoru istaknuo važnost održavanja ove manifestacije: "Čast mi je i osobito zadovoljstvo u svoje ime i u ime Vlade RH, i ministarstva pozdraviti i zahvaliti vam se na učešću i organizaciji ovakve prekrasne manifestacije."

konji bijelci 20120004konji bijelci 20120005

Nastupili su i mlađi članovi KUD-a „M. Stojanović“ iz Babine Grede, te svojim igrokazom Bač Roka i did Tunja iz Otoka s trenutno popularnom temom o Gay Paradi. Vatrogasne postrojbe Babine grede izveli su pokazne vježbe prikaza zastava, tu su bili i Prva kanđijaška udruga Kruševica, te nakon njih održana je tradicionalna manifestacija u natjecanju vezanje repa konju, sklapanju kola, uprezanju konja, vožnji kola na paliji, tekličko jahanje i preponske utakmice. Također Aeroklub Osijek pokazao je svoje umječe, s tri padobranca izveo je skokove.

konji bijelci 20120006konji bijelci 20120007

Među 25 svatovskih kola prvo nagrađena najljepša svatovska zaprega je zaprega Franje Gregorevića, pobjedu u vezanju repa odnio je Domagoj Oršolić s spretnosti 15, 47 sekundi, dok u sklapanju kola i vožnji kola na paliji dvojac Krešimir Petričević i Đuro Majić s vrlo brzih 45,25s odnosno 20,13s odnijeli su pobjedu. Pokazalo se i da uprezanje konja nije lak posao tako da su Mirko i Adam Stojanović s 81,69s pokazali svoje vještine, a u teklićkom jahanju ove godine s vrlo brzih 25,07s pobjedu je odnio spretni Vedran Bučević iz Čepina. Sveukupni pobjednik 32. manifestacije Konji bijelci 2012. proglašen je Adam Stojanović iz Babine Grede.

Poslušajte Did Tunja i Bać Roka iz Grada Otoka

Uskoro fotogalerija cijelokupnog događaja.

Tekst Tomo Krbavac
Foto: Tomo Krbavac, Đurđica Krbavac, Ivan Nikolić (baja Iva)

Tražilica

NAJGLEDANIJE vijesti

IZDVOJENO IZ ARHIVE


ISSN broj elektroničke publikacije: 1848-8072 Izrada i održavanje: ETNO MEDIA 2012-2015 Sva prava pridržana!