min kulture header potpora 2015SPfacetwityouvim

logo-banner

reklama banner_top_header_em.png

 

NAJNOVIJE

 • Vijesti
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Najavljeni završni brojni programi 48. Brodskog kola

 • OBJAVIO:  Šokački Portal (Kontakt email: redakcija@sokacki-portal.com)
 • DATUM OBJAVE:
 • Utorak, 05 Lipanj 2012 00:00

U obnovljenom kazamatu zapadne kurtine Tvrđave Brod prigodno su najavljeni središnji programi 48.Brodskog kola, najstarije smotre folklora u Hrvatskoj po kojoj je grad Slavonski Brod odavna postao prepoznatljiv u Hrvatskoj i inozemstvu i koja u grad privlači veliki broj posjetitelja. Najavu Brodskog kola upotpunio je nastup pjevačke i tamburaške skupine FAB-a. 
Ova jedinstvena i izvan okvira Hrvatske poznata manifestacija kroz nastupe brojnih kulturno-umjetničkih društava, folklornih i pjevačkih skupina te svirača na tradicijskim instrumentima iz Hrvatske a i iz inozemstva, njeguje brodsko- posavsku, slavonsku te uopće hrvatsku tradicijsku kulturnu baštinu i promiče njezine izvorne vrijednosti. Na brojnim ovogodišnjim programima Brodskog kola, u organizaciji Folklornog ansambla Broda, nastupit će 126 folklornih skupina s 3500 sudionika! 
O sadržaju središnjih programa 48.Brodskog kola predstavnika medija obavijestili su čelnici organizacijskog odbora Josip Perčević i Zvonimir Toldi, glasnogovornik Berde banda Antun Tonkić i gradonačelnik Mirko Duspara. 
Predsjednik Folklornog ansambla Broda Josip Perčević naglasio je značajnu potporu u sufinanciranju ovogodišnje priredbe od strane Ministarstva kulture te Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice uz standardnu potporu Grada, gradske i županijske turističke zajednice, što potvrđuje značajan status ove priredbe. 
Središnji programi Brodskog kola započinju predstojećeg vikenda: u subotu 26.svibnja bit će održana 17.županijska smotra folklornih pjevačkih skupina „Kad zapjevam i malo zagudim“u Donjoj  Bebrini. U nedjelju 27.svibnja nakon svete mise i blagoslova u crkvi Gospe brze pomoći uslijedit će kolo u crkvenom dvorištu, a u 17 sati u dvorani OŠ Antun Mihanović na rasporedu je Dječja smotra folklora „Igra kolo maleno“. 

b.800.600.0.0stories.KAZBRKOLO12.KAZBRKOLO 15 resize
U subotu 2.lipnja na Korzu bit će upriličena smotra koreografiranog folklora „To je zemlja Hrvatska“, a svečano otvorenje ovogodišnje manifestacije bit će u petak 8.lipnja u Tvrđavi Brod  u 20 sati uz program „Šokačka se grana vije“ i tamburaški koncert Berde banda u povodu 20.obljetnice ovog uglednog sastava. Na svečanom otvaranju očekuje se dolazak pokrovitelja Predsjednika RH Ive Josipovića. 
U subotu 9.lipnja slijedi tradicionalna Folklorna večer u Tvrđavi na kojoj će se predstaviti gostujuća društva iz Hrvatske i BiH. U nedjelju 10.lipnja uvodni program je tradicionalno „Bijelo biserje Slavonije“, smotra konjogojskih udruga i zaprega na prostoru ispred Željezničkog kolodvora. U Tvrđavi Brod od 16,30 sati počet će smotra izvornog folkora „Šokadijo, sve ti je na glasu“, a u 20 sati održat će se revija hrvatskih narodnih nošnji i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji. 
Gradonačelnik Mirko Duspara zahvalio se upravnom i stručnom odboru Brodskog kola na uloženem trudu u pripremi ovogodišnje priredbe. Uz dolazak Predsjednika Republike izrazio je posebno zadovoljstvo što će brojni Brođani i gosti 8.lipnja moći uživati u cjelovečernjem koncertu Berde banda, jednog od najboljih hrvatskih tamburaških sastava iz Slavonskog Broda. I ovogodišnje Brodsko kolo sa 126 KUD-ova, 3500 sudionika i višestruko većim broju posjetitelja iz cijele Hrvatske i inozemstva poprimit će karakter turističke atrakcije grada Slavonskog Broda.  
Gradonačelnik Duspara pozvao je na kraju Brođane da u što većem broju poprate brojne priredbe Brodskog kola, a organizatorima iz Folklornog ansambla Broda poželio puno uspjeha u nastavku organizacije jedne od najznačajnijiih hrvatskih folklornih manifestacija.

SB

Tražilica

NAJGLEDANIJE vijesti

IZDVOJENO IZ ARHIVE


ISSN broj elektroničke publikacije: 1848-8072 Izrada i održavanje: ETNO MEDIA 2012-2015 Sva prava pridržana!