min kulture header potpora 2015SPfacetwityouvim

logo-banner

reklama banner_top_header_em.png

 

NAJNOVIJE

 • Vijesti
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Jubilarna 25. Bonavita održat će se 22. lipnja 2012. godine

 • OBJAVIO:  Šokački Portal (Kontakt email: redakcija@sokacki-portal.com)
 • DATUM OBJAVE:
 • Četvrtak, 31 Svibanj 2012 00:42

Organizacijski odbor «Bonavite», donio je Odluku da se jubilarna 25. Bonavita održi 22. lipnja 2012. godine. Pozivamo sve vinogradare i vinare Slavonije i Baranje koji žele izložiti svoja vina ocjenjivačkom sudu na ocjenu, da uzorke vina (6 boca po uzorku) dostave najkasnije do 13. lipnja 2012. godine u zgradu Općine Trnava ( I. Meštrovića 2 Trnava). Ocjena vina biti će 15. lipnja. Za vinare koji su na većoj udaljenosti organizator će kao i svake godine organizirati prikupljanje uzoraka vina a zainteresirani vinari nas trebaju kontaktirati kako bi mogli što kvalitetnije organizirati prikupljanje uzoraka. Radi lakšeg prikupljanja uzoraka bilo bi dobro da vinari kao i prošle godine okupe uzorke vina na jednom mjestu kod svojih udruga ili pojedinog vinara.

bonavitanajava22012

Ista manifestacija je već sedmu godinu za redom pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, HGK-Osječko-baranjske županije i pod pokroviteljstvom Osječko-baranjske Županije. Ista vina izlažu se uz degustaciju na manifestaciji Đakovačkih vezova u trajanju od 7 dana. Kotizacije za učešće na Bonaviti nema

Telefoni za kontakt:

031/863-258, 031/863-259- Općina Trnava

098/9632-132, osoba za kontakt Hrvoje Lukačević.

098/795-035, osoba za kontakt  Irena Mikić Brezina, načelnica Općine Trnava.

e-mail: opcina.trnava@os.t-com.hr

"Bonavita" turističko - gospodarska manifestacija vinogradara Slavonije i Baranje osnovana je u vinorodnoj Trnavi 1988. godine. Već je na prvom ocjenjivanju, izložbi i kušanju vina bilo 49 uzoraka privatnih vinogradara s područja Đakovštine, Slavonskog Broda i Požege. Stručno povjerenstvo za ocjenjivanje vina, koje je rukovodio dr. sc.  Zvonko Benašić dodijelilo je 15 zlatnih boca, a šampion je proglasilo traminac berbe 1985. Josipa Zanetija iz Požege. Predaja nagrada i kušanje vina 28. svibnja započela je ispaljivanjem sto godišnjeg tučobrana. Tim činom evocirala se i uspomena na osnivanje Udruge za obranu od tuče u Trnavi 1900. godine.

U likovnom oblikovanju znaka "Bonavite" sedmerokutna cijev tih povijesnih tučobrana iskorištena je kao osnovni element. U pozdravnoj riječi predsjednik "Bonavite"' dr. sc. Zvonko Benašic istaknuo je sljedeće: "Prije 100 godina ovaj je top "tučabran'" rastjerivao ovdje u Trnavi ledonosne oblake, a današnji i budući pucnji trebaju ovdje okupiti sve najbolje privatne vinogradare Slavonije i Baranje".

Prva "Bonavita" bila je prilika da prvi put privatni vinogradari Slavonije i Baranje u javnosti promoviraju svoja vina. Medu njima su bili danas poznati i cijenjeni Enjingi, Jurković, Bošnjak, Zdjelarević, Klezinger, Miličević i Hart. Te mogućnosti i korisnost brzo su prepoznali i drugi vinogradari pa se broj konkurenata na drugoj "Bonaviti" već udvostručio. Pozivu su se odazvali vinari iz Podunavlja - Baranje, Erduta, Vukovara i Iloka. Šampionom druge "Bonavite;" proglašen je sivi pinot berbe 1988. Mihalja Gerštmajera iz Zmajevca.

Prvi član Pravilnika "Bonavite'" određuje cilj ove vinogradarsko - vinarske manifestacije i to sljedećom odredbom: Radi unapređivanja kakvoće proizvodnje vina i kulturne i umjerene potrošnje vina, kao i podizanja vinske kulture proizvođača i potrošača vina Općinsko poglavarstvo Trnave organizira turističko - gospodarsku manifestaciju "Bonavitu ''. Taj postavljeni cilj ostvaruje se uz ocjenjivanje i kušanje vina, i organiziranjem stručnih predavanja i animiranjem školske djece na izradu pismenih i likovnih radova na temu vinograda grožđa i vina.

Tražilica

NAJGLEDANIJE vijesti

IZDVOJENO IZ ARHIVE


ISSN broj elektroničke publikacije: 1848-8072 Izrada i održavanje: ETNO MEDIA 2012-2015 Sva prava pridržana!