min kulture header potpora 2015SPfacetwityouvim

logo-banner

reklama banner_top_header_em.png

 

NAJNOVIJE

 • Vijesti
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Napunjeno festivalsko vino, sve je spremno za dva dana zabave

 • OBJAVIO:  Šokački Portal (Kontakt email: redakcija@sokacki-portal.com)
 • DATUM OBJAVE:
 • Utorak, 29 Svibanj 2012 13:18
Posjetitelji Festivala pjesme i graševine u Kutjevu mogu za jedinstvenu cijenu od 30 kuna kupiti festivalsku čašu. S njom će moći degustirati sva vina koje će na 30-tak štandova prezentirati i na degustaciju nuditi kutjevački vinari. Čaša će za degustaciju poslužiti tijekom oba festivalska dana.
 
Festivalsku čašu posjetitelji mogu kupiti na štandu Glazbenog društva Zlatne žice na prostoru ispred kutjevačkog dvorca gdje će se održavati stalne degustacije i prezentacije vina iz Vinogorja Kutjevo.
 
Vinogorje Kutjevo jedno je najboljih svjetskih položaja za uzgoj vinove loze, a na zemlji podno Papuka i Krndije najbolje se ‘pripitomila’ graševina. Kako bi se dodatno promoviralo vinogorje, prirodne ljepote i vrhunska vina, osmišljen je Festival pjesme i graševine, koji se narednog vikenda održava u Kutjevu.
 
U podrumu Galić vina u Lukaču sinoć je napunjeno 1300 butelja vrhunskog festivalskog vina – graševine koju je za nadolazeći festival darivalo 20 kutjevačkih vinara.
 
- Obzirom da sam svake godine sudjelovao u tipiziranju festivalskog vina mogu reći da su ove godine najjača vina dali najjači vinari kutjevačkog vinogorja – graševinu koja je spojena i sljubljena u jedno vrhunsko vino s 12,9 posto alkohola. U njemu ima dosta vina s atributima kasne berbe, to je izvanredno vino koje će se po prvi puta prezentirati s festivalom koji smo mi stari Kutjevčani mogli samo zamisliti. Koji smo mogli samo sanjati da će uz Festival graševine biti i festival pjesme. Ovo je jedan početak za koji se nadam da će biti jedna lijepa priča u budućem razdoblju i da ćemo prezentirati na jedan pravi i kvalitetan način, kako naša vina, tako i naše običaje, naš kraj i kutjevačko vinogorje, rekao je eneolog i vinar Ivica Perak.
 
Direktor Festivala pjesme i graševine Ivan Enjingi kaže kako je sve spremno za dva dana vinske i glazbene fešte.
 
– Očekujemo izvješće meteoroloških službi hoće li biti kiše ili ne. Pozornica i svi izvođači će biti zaštićeni, a ukoliko bude najava da će biti kiše, bit će i festival za nekoliko tisuća ljudi pod velikim šatorom, najavio je direktor festivala Ivan Enjingi.
 
Po prvi puta Festival graševine i tamburaške glazbe organiziraju se zajedno. Ivan Enjingi prisjetio se kako je sve krenulo.
 
- Festival je, onaj u Požegi, još početkom osamdesetih godina potekao od vinara. Vinari su uvijek bili u festivalu pjesme, također i kada smo došli ovdje u Kutjevo, oni zajedno organiziraju jedan veliki festival na najboljem vinogorju na svijetu – našem kutjevačkom. Bit će jako puno dobrih pjesama i dobrog vina i pozivam sve da dođu u Kutjevo i da se zajedno družimo uz dobro jelo, piće i pjesmu.
 
Festivalski program počinje u petak u 18 sati svečanom povorkom, polufinalna večer pjesme počinje u 21 sat, a koncert tamburaškog sastava Gazde povodom 20 godina djelovanja u 22,30 sati.
 
Drugog dana festivala bit će izabrane vinske ljepotice te najbolje dizajnirane boce u sklopu Festivala graševine kada će se dodijeliti i nagrade najboljim vinima – šampionima ovogodišnjeg Festivala graševine. Finalna večer pjesme započinje u 21 sat.
 
Snimka oba dana festivala i popratnih događanja bit će emitirana u nedjelju, 3. lipnja u 21 sat na hrvatskoj glazbenoj televiziji CMC. U vremenu do idućeg festivala CMC će u svom programu promovirati najbolje ovogodišnje pjesme.

Tražilica

NAJGLEDANIJE vijesti

IZDVOJENO IZ ARHIVE


ISSN broj elektroničke publikacije: 1848-8072 Izrada i održavanje: ETNO MEDIA 2012-2015 Sva prava pridržana!