min kulture header potpora 2015SPfacetwityouvim

logo-banner

reklama banner_top_header_em.png

 

NAJNOVIJE

 • Vijesti
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Održana znanstveno-kulturna manifestacija „ŠOKAČKA RIČ 14“

 • OBJAVIO:  Šokački Portal (Kontakt email: redakcija@sokacki-portal.com)
 • DATUM OBJAVE:
 • Ponedjeljak, 07 Studeni 2016 07:32

U organizaciji Zajednice kulturno-umjetničkih djelatnosti Vukovarsko-srijemske županije u Vinkovcima je 4. studenoga 2016. održana Znanstveno-kulturna manifestacija „ŠOKAČKA RIČ 14“.

Znanstveno-kulturna manifestacija „Šokačka rič“, četrnaesta po redu, održana je u Kongresnoj dvorani Hotela „Slavonija“ u Vinkovcima. Započela je pozdravnim govorom Andrije Matića, predsjednika Zajednice kulturno-umjetničkih djelatnosti Vukovarsko-srijemske županije a nastavljena je predstavljanjem „Šokačke riči 13“ - Zbornika radova Znanstvenoga skupa „Slavonski dijalekt, 2015.“  Predstavile su ga recenzentica Ljiljana Kolenić i urednica Anica Bilić. Zatim je uslijedio Znanstveni skup „Slavonski dijalekt“. Na temu „Slavonski dijalekt izvan hrvatskih državnih granica“ o Pozdravima i odzdravima u Bačkom Monoštoru izlagale su Ljiljana Kolenić iz Osijeka i Marija Šeremešić iz Sombora. O Suvremenom govoru Mohača govorile su Nina Mance i Tena Babić Sesar iz Osijeka a Marija Prakatur Csoka iz Mohača izlagala je na temu Graditeljstvo u šokačkom govoru Mohača. Josip Užarević iz Zagreba govorio je na temu Posavski akut u pridjevnom sustavu (Gundinački govor). Antun Lešić iz Bošnjaka predstavio se znanstvenim radom pod nazivom Toponomija Bošnjaka na tajnim zemljovidima 1780. godine. Ksenija Petričić iz Vinkovaca govorila na temu Čaje u šokačkim svatovskim običajima a Milica Lukić i Vera Blažević Krezić iz Osijeka izlagale su na temu Vinkovački časopisi na razmeđu 19. I 20. stoljeća. Andrea Cerovski Martinović iz Iloka govorila je na temu Inojezični utjecaji u iločkom govoru a tema Anice Bilić iz Vinkovaca bila je Muzealizacija slavonskoga dijalekta. Marica Liović iz Osijeka govorila je o Žanrovskom obilježju romana „Vragolije tatina sina Marije“ A. Rode Rode. Emina Berbić Kolar i Josipa Didić iz Osijeka izlagale su na temu Načelo zavičajnosti u nastavi hrvatskoga jezika od prvoga do četvrtog razreda osnovne škole a u okviru Slavonskoga dijalekta i leksikografije Marija Znika iz Zagreba govorila je na temu Bisernica.

Anica Bilić je predstavila zbirku pjesama „Svitanje ri(je)či“ i autora Josipa Dumendžića Meštra koji je interpretirao neke od pjesma iz svoje knjige. U glazbenom dijelu programa nastupao je Tamburaški orkestar Glazbene škole Josipa Runjanina iz Vinkovaca.

Opširniju foto galeriju (222 fotografije) donosimo u sekciji: "Medijska praćenja"!

sfse333333

U okviru dječjega folklornog programa kojega je priredila Ksenija Petričić nastupali su učenici Osnovne škole Fra Bernardina Tome Leakovića iz Bošnjaka, Gagulančići Osnovne škole „Vladimir Nazor“ Komletinci, Osnovne škole Zrinskih Nuštar, Područne škole Cerić i KUD „Slavko Mađer“ iz Cerića, Strizivanjski štokavčići iz Strizivojne, učenici Srednje strukovne škole iz Vinkovaca te članovi KUD-a „Ivan Goran Kovačić“ Ivankovo. Na kraju je bila kazališna predstava Joze Ivakića „Otrov“ u izvedbi članova Kazališta „Mika Živković“ iz Retkovaca u režiji Marka Sabljakovića. Igrali su glumci Zdravko Šinjori i Maja Jakšić. Program su vodili Tina Ukić i Šimun Ištaković.

Manifestacija je završena zajedničkom večerom za sudionike i goste.

Tekst i fotografije: Željko Vurm (Šokački Portal)

Tražilica

NAJGLEDANIJE vijesti

IZDVOJENO IZ ARHIVE


ISSN broj elektroničke publikacije: 1848-8072 Izrada i održavanje: ETNO MEDIA 2012-2015 Sva prava pridržana!