min kulture header potpora 2015SPfacetwityouvim

logo-banner

reklama banner_top_header_em.png

 

NAJNOVIJE

 • Vijesti
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

[PRATILI SMO] 10. Vinobus Radio Slavonije

 • OBJAVIO:  Šokački Portal (Kontakt email: redakcija@sokacki-portal.com)
 • DATUM OBJAVE:
 • Ponedjeljak, 25 Siječanj 2016 17:00

U povodu blagdana sv. Vinka – zaštitnika vinogradara i vinara, Radio-Slavonija iz Slavonskog Broda, za svoje slušatelje organizirala je, sad već tradicionalno, deseti po redu - Vinobus . Vinobus je sve više i više turistički i poslovni projekt jer se posjetom i obilaskom vinarijama, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koja se bave uzgojem vinove loze i proizvodnjom vina, a neka od njih i turističkom djelatnošću , promoviraju različite vinske sorte i turističke destinacije kojih je u Slavoniji sve više više.

Opširniju foto galeriju (373 fotografije) donosimo u sekciji: "Medijska praćenja"!

Ove godine putnici Vinobusa okupili su se u ugostiteljskom objektu „Slavonski podrum“ ili kako Brođani vole reći „Kod Drageca“, gdje se nazdravilo s ovogodišnjim vinskim kumom Franjom Matijaševićem, vlasnikom „Slavonija-busa“, zatim rektorom Visoke vinske akademije, članovima Visoke vinske akademije, a nakon obilnog doručka krenulo se vinskim cestama Brodsko-posavske županije.Putnici i ovogodišnjeg Vinobusa bila je vesela pjevačka skupina „Starotopoljani“ iz Starog Topolja.

Prva postaja bila je „Bećarska kuća“, ugostiteljski objekt u Podvinju nadomak Slavonskog Broda, gdje su putnike vonobusa dočekali vlasnik ugostiteljskog objekta i stranački čelnici HSLS-a. Kušala su se vina koja su donirali poznati vinari Brodsko-posavske županije.

Druga postaja je bila u svečanoj dvorani u Bukovlju, gdje je putnike dočekao načelnik općine Davor Petrik i Udruga vinogradara „Igrač“ iz Bukovlja-Vranovaca. Kušala su se vina domaćih vinara i vina s prethodno održane „Vinkovite“, natjecanja koje ovi vinogradari održavaju svake godine u povodu blagdana sv. Vinka i Dana općine Bukovlje. Putnici vinobusa kušali su i pobjednička vina s ove manifestacije, od kojih izdvajamo Sauvignon, pobjedničko vino vinarije „Stupnički dvori“ iz Brodskog Stupnika u kategoriji bijelih vina i Cabarnet Franc, pobjedničko vino OPG-a Aladrović u kategoriji crnih vina.

Treća postaja Vinobusa bila je u Klokočeviku, gdje su putnike dočekali vinari brdskog dijela općine Garčin na čelu s načelnikom općine Matom Grgićem, gdje su se mogla kušati vina domaćih vinogradara, a putnici su mogli uživati u domaćim specijalitetima pored velike vatre- pečenim kobasicama, slanini i različitim vrstama pečenog mesa.

Potom se Vinobus uputio u novogradiški kraj do četvrte postaje u Starcima, općina Staro Petrovo Selo gdje je putnike dočekao Željko Kočijašević, načelnik općine i vinogradari ove općine. Uz odlična vina, odličnu dobrodošlicu i TS „Satir“ iz Davora, vrijeme je brzo prolazilo, a Vinobus je morao nastaviti dalje.

Zaustavio se nakratko na edukativno-izložbenoj i prodajnoj manifestaciji 18. Poljoprivredno-poduzetničke ideje, gdje je putnike dočekao župan BPŽ Daniel Marušić. Bilo je zanimljivo obići brojne štandove sa poljoprivrednim proizvodima, industrijskim proizvodima, narodnim rukotvorinama, te proizvodima malih obrtnika, kušati neke od njih, a i kupiti po vrlo povoljnim cijenama.

Šesta postaja Vinobusa bila je u Cerniku, na OPG Lazić, u vlasništvu cerničkog poduzetnika Stanka Lazića, koji je putnicima prezentirao svoje vino, počastio ih specijalitetima pečenih ispod peke, te ukratko prezentirao turističke mogućnosti ovog velikog i lijepo uređenog OPG-a.

Sedma postaja Vinobusa bila je u Oriovcu, gdje su putnike gostoljubivo dočekali vinari i vinogradari Oriovca na čelu s načelnikom općine Antunom Pavetićem i predsjednikom Udruge vinara i voćara Vladimirom Prpićem. Kušala su se vina, sviralo se i pjevalo, u novom vinogradarskom domu uz domaće specijalitete, a potom je Vinobus nastavio put do posljednje postaje u Stupničkim dvorima u Brodskom Stupniku. Do dugo u noć kušala su se vina ove nadaleko poznate vinarije u prekrasnom ambijentu i uz čuvene slavonske delicije.

Na kraju putovanja, sve putnike u Vinobusu pozdravio je u ime Radio Slavonije Mario Jurković, direktor programa Radio-Slavonije i izrazio želju za nastavkom ove promidžbeno-turističke atrakcije.

Tekst: Ranka Peh (Šokački Portal); Fotografije: Željko Peh (Šokački Portal), Jasminka Vuković (Šokački Portal)

Tražilica

NAJGLEDANIJE vijesti

IZDVOJENO IZ ARHIVE


ISSN broj elektroničke publikacije: 1848-8072 Izrada i održavanje: ETNO MEDIA 2012-2015 Sva prava pridržana!