min kulture header potpora 2015SPfacetwityouvim

logo-banner

reklama banner_top_header_em.png

 

NAJNOVIJE

 • Vijesti
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

[PRATILI SMO] U Đakovu održani 22. „Đakovački bušari“

 • OBJAVIO:  Šokački Portal (Kontakt email: redakcija@sokacki-portal.com)
 • DATUM OBJAVE:
 • Utorak, 19 Siječanj 2016 02:14

U organizaciji Grada Đakova i suorganizaciji Saveza KUD-ova Grada Đakova, Saveza KUD-ova Đakovštine, Udruge kulinara „Đakovački kulin“ Đakovo, Državne ergele Đakovo te Vijeća Mjesnog odbora i Konjogojske udruge Piškorevci a pod pokroviteljstvom Osječko-baranjske županije u Đakovu i Piškorevcima 16. i 17. siječnja 2016. održani su 22. ĐAKOVAČKI BUŠARI.

Opširniju foto galeriju (614 fotografija) donosimo u sekciji: "Medijska praćenja"!

Ova dvodnevna pokladna manifestacija započela je u subotu – 16. siječnja Pokladnim gastrofestom na đakovačkom korzu – u Ulici Ivana Pavla II. na temu „Mrsna i nemrsna jela kroz poklade i korizmu“ te izlaganjem i ocjenjivanjem kulinarskih proizvoda Udruge kulinara „Đakovački kulin“ Đakovo. Nastavljena je pokladnim jahanjem u Piškorevcima i nastupom Tamburaškog sastava „Đerdani“ te u večernjim satima pokladnim koncertom u Društvenom domu Piškorevci gdje su nastupali Tamburaški sastav „Kadenca“ i vokalna solistica Sanja Hajduković.

Drugoga dana, u nedjelju – 17. siječnja održana je velika pokladna povorka ulicama grada Đakova. Sudjelovalo je oko 3000 sudionika programa koje su gledali mnogobrojni posjetitelji. Na početku je održana ceremonijalna primopredaja ključeva ispred zgrade gradskog poglavarstva koju je vodio meštar ceremonije Mato Ručević (za ovu priliku kao popularni Božo Petrov iz Metkovića) a ključ Grada, odnosno klizaljke, predao mu je gradonačelnik Zoran Vinković (za ovu priliku kao premijer Tim Orešković).

Na čelu povorke bili su konjanici iz konjogojskih udruga Đakova i okolnih mjesta, Puhački orkestar Dobrovoljnog vatrogasnog društva Đakovo i mažoretkinje KUD-a „Sklad“ Đakovo. Zatim su se predstavile raznolike bušarske skupine – ukupno četrdeset i jedna. Bilo je tu djece od vrtićke, predškolske i školske dobi do maskiranih skupina kulturno-umjetničkih društava i karnevalskih udruga iz Dalmacije, Kvarnera, središnje Hrvatske, Slavonije i Baranje te iz Mohača, iz Mađarske. U povorci su bile tradicionalne maske koje govore o nekadašnjem životu u Slavoniji, te moderne i suvremene koje prikazuju o aktualna društvena događanja u Hrvatskoj. Program je završen u Gradskoj nastavno-sportskoj dvorani koncertom Tamburaškog sastava „Slavonske lole“, veseljem, pjesmom i plesom a na kraju su proglašene i nagrađene najuspjelije maske.

Evo rezultata prosudbene komisije u sastavu: Branka Uzelac (Muzej Đakovštine), Gordana Stjepanović (Dječji vrtić Đakovo), Marija Burek (Turistička zajednica Grada Đakova), Mirko Ćurić (zamjenik gradonačelnika), Tomislav Vuković (predsjednik Saveza KUD-ova Grada Đakova):

1. Dječji vrtić Đakovo (Turistička zajednica Grada Đakova) – „More“
2. Dječji vrtić (Turistička zajednica Grada Đakova) – „Obrtnici“
3. Predškolska skupina (Grad Đakovo) – Selci Đakovački „Gladni špageti“
4. Školska skupina (Grad Đakovo) – OŠ „Ivan Goran Kovačić“ Đakovo – „Grožđe i malci“
5. Skupina odraslih (Pivovara Osijek) – Karnevalska udruga „Maks“ Nova Gradiška – „Bavarci“
6. Najveselija skupina (Pivovara Osijek) – FUŠ Šartovac „Tigrice“
7. Najoriginalnija muška maska (Grad Đakovo) – „Brežanski zvončari“ – Breg
8. Najoriginalnija ženska maska (grad Đakovo) – KUD „Zora“ Piškorevci „Baka s guskom“
9. Najbolja tradicijska maska – odrasli - (Državna ergela lipicanaca Đakovo) – KUD „Šokadija“ Budrovci „Poljodjelci starog kova“
10. Najbolja tradicijska maska – dječja (Državna ergela lipicanaca Đakovo) – SKUD „Braća Banas“ Josipovac „Medvjedi u slami“
11. Najoriginalnija moderna maska (Grad Đakovo) – KUD „Repušnica“ Repušnica „Ustavni sud“

Pohvale:
1. Predškola Josipa Antuna Čolnića Đakovo, Kuševac i Široko Polje – „Slatko grožđe“
2. KUD „Kuševac“ Kuševac – „Pleme Nu Me“
3. Moto klub Đakovo „Vlada ide na skijanje“
4. Primošten – „Veseli Meksikanci“
5. KUD „Srce Zagore“ Kaštel Gomilica
6. KUD „Prepuštovec“ Prepuštovec
7. Karnevalska udruga „Kobra“ Kutina

Tekst i fotografije: Željko Vurm (Šokački Portal)

Tražilica

NAJGLEDANIJE vijesti

IZDVOJENO IZ ARHIVE


ISSN broj elektroničke publikacije: 1848-8072 Izrada i održavanje: ETNO MEDIA 2012-2015 Sva prava pridržana!