min kulture header potpora 2015SPfacetwityouvim

logo-banner

reklama banner_top_header_em.png

 

NAJNOVIJE

 • Vijesti
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

[VIDEO] Održan koncert povodom 15. obljetnice MVS „Bećarine“

 • OBJAVIO:  Šokački Portal (Kontakt email: redakcija@sokacki-portal.com)
 • DATUM OBJAVE:
 • Utorak, 15 Prosinac 2015 13:16

U okviru programa „Svome Gradu za blagdane“ 11. prosinca 2015. u Hrvatskom domu u Đakovu prigodnim koncertom proslavljena je 15. OBLJETNICA MUŠKE VOKALNE SKUPINE „BEĆARINE“.

Opširniju foto galeriju (73 fotografije) donosimo u sekciji: "Medijska praćenja"!

POGLEDAJTE KOMPLETNU VIDEO SNIMKU KONCERTA!

Na početku koncerta slavljenike – „Bećarine“ i posjetitelje u dvorani prigodnim riječima i željama za uspješan daljnji rad pozdravili su dožupan Osječko-baranjske županije Dragan Vulin i gradonačelnik Grada Đakova Zoran Vinković. Program je vodio Franjo Vinković, član MVS „Bećarine“.

Muška vokalna skupina „Bećarine“ djeluje u okviru Kulturno-umjetničkoga društva „Tena“ Đakovo a osnovana je 17. studenoga 2000. godine na inicijativu Ivice Prepunića Gite i uz podršku Jakoba Mandića Jakše, Matije Pavića Mate i Zorana Uškovića. Cilj im je bio sačuvati od zaborava izvorne slavonske pjesme koje se pjevaju a cappella, bez instrumentalne pratnje. S vremenom su počeli koristiti i tradicijske instrumente kao što su samica, gajde i dvojnice. Prvi nastup „Bećarina“ bio je 20. prosinca 2000. godine u okviru božićnog koncerta KUD-a „Tena“ Đakovo. Prvi stručni glazbeni voditelj „Bećarina“ bio je Zdravko Drenjančević koji je postavio temelje vokalnog izričaja skupine bazirane na izvornim slavonskim pjesmama te na sakralnim napjevima i starogradskim pjesmama. Uslijed brojnih nastupa popularnost „Bećarina“ je rasla pa su 2004. godine snimili prvu CD ploču pod nazivom „Pjesme sa slavonskih sokaka I.“ na kojoj su se predstavili s petnaest izvornih slavonskih pjesama. U međuvremenu voditelj skupine postao je Ivan Pavić, član „Bećarina“, a 2006. godine snimili su novu CD ploču „Pjesme sa slavonskih sokaka II.“ sa šesnaest slavonskih pjesama. 2009. godine novi glazbeni voditelj postao je Tomislav Radičević, profesor Osnovne glazbene škole koja djeluje pri Osnovnoj školi „Ivan Goran Kovačić“ Đakovo. Sljedeće – 2010. godine – „Bećarine“ su izdale novu CD ploču s deset starogradskih pjesama koje je sredinom 19. stoljeća objavio u zbirci pjesama „Južno-slovjenske narodne popievke“ glazbenik i muzikolog Franjo Kuhač. Naziv te ploče je „Ljubeznoj“. Album „Pisme Bećarina“ izdan je 2013. godine u suradnji s Croatia Recordsom a na njemu je jedanaest pjesama posvećenih Slavoniji, narodnim nošnjama i starinskim običajima. 2007. godine „Bećarine“ su izdale CD ploču „Zazivam vas“ sa sakralnim pjesmama koje je pripremio glazbeni voditelj i dirigent Ivan Rakonca.

Tijekom koncerta „Bećarine“ su se predstavile pjesmama „Skoči srna“, „Kupi mi, dado, volove“, „Zelene se dudovi“, Ljubavni razgovor“, „Miruj, miruj, srce moje“, „Tiho, noći“, „To sam ja“, „Samica“, „Evo šora“, „O, Betleme, grade slavni“, „O, pastiri, vjerni čuvari“, „Veseli se, Majko Božja“ i „Moja duša“. Ova posljednja pjesma nastala je 2008. godine a napisao ju je Tvrtko Gačić. Uglazbio ju je Zdravko Drenjančević a aranžirao Ivan Pavić. Tu je pjesmu Povjerenstvo Požeškog festivala „Zlatne žice“ izabralo za izvođenje na finalnoj večeri festivala a ubrzo je postala hit i nalazila se na top listama mnogih radio postaja. Tijekom koncerta bila je i projekcija spota „Zlatovez“ i drugih spotova, a gosti večeri bile su popularne članice Ženske vokalne skupine „Đakovčanke“ koje su se predstavile pjesmama „Podoknica“, „Nisam dugo pivala kroz selo“, „Dok sunce sja“ i „Bijeli Božić“, te samičar Luka Juriša, član KUD-a „Tena“ Đakovo koji je pratio „Bećarine“ na samici u pojedinim pjesmama a u nekima zajedno s gajdašem Tomislavom Ćosićem.

Na kraju koncerta voditelj Franjo Vinković pozvao je posjetitelje da zajedno odaju počast preminulom članu „Bećarina“ Peri Jankoviću, zahvalio je na sudjelovanju ŽVS „Đakovčanke“, garderobijerki Aniti Delić, Upravi KUD-a „Tena“ i svima koji su pomogli u realizaciji koncerta. Pozvao je i Antuna Marijanovića, člana MVS „Bećarine“ da se obrati nazočnim prigodnim riječima. Poslije koncerta, za goste i prijatelje slavljenika, priređen je domjenak u Domu hrvatske vojske.

Tekst i fotografije: Željko Vurm (Šokački Portal); Video: Etno Media

Tražilica

NAJGLEDANIJE vijesti

IZDVOJENO IZ ARHIVE


ISSN broj elektroničke publikacije: 1848-8072 Izrada i održavanje: ETNO MEDIA 2012-2015 Sva prava pridržana!