min kulture header potpora 2015SPfacetwityouvim

logo-banner

reklama banner_top_header_em.png

 

NAJNOVIJE

 • Vijesti
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Održana 13. Znanstveno-kulturna manifestacija „Šokačka rič“

 • OBJAVIO:  Šokački Portal (Kontakt email: redakcija@sokacki-portal.com)
 • DATUM OBJAVE:
 • Utorak, 10 Studeni 2015 11:50

U organizaciji Zajednice amaterskih kulturno-umjetničkih djelatnosti Vukovarsko-srijemske županije, 6. studenoga 2015. u Kongresnoj dvorani Hotela „Slavonija“ u Vinkovcima održana je 13. ZNANSTVENO-KULTURNA MANIFESTACIJA „ŠOKAČKA RIČ“.

Opširniju foto galeriju (81 fotografija) donosimo u sekciji: "Medijska praćenja"!

Program je započeo pozdravnim govorom Andrije Matića, predsjednika Zajednice amaterskih kulturno-umjetničkih djelatnosti Vukovarsko-srijemske županije. Zatim su recenzentica prof. dr. sc. Ljiljana Kolenić i urednica prof. dr. sc. Anica Bilić predstavile Zbornik radova Znanstvenoga skupa „Slavonski dijalekt 2014.“

Tijekom znanstvenog skupa „Slavonski dijalekt“ u okviru teme „Staroštokavština i novoštokavština“ predstavljeni su radovi Ljiljane Kolenić iz Osijeka (Staroštokavci i novoštokavci ikavci), Josipa Užarevića iz Zagreba (Naglasni sustavi: od staroštokavštine do novoštokavštine) i Tomislava Žigmanova iz Subotice (Staroštokavska i novoštokavska ikavica u književnosti Hrvata u Vojvodini). U okviru teme „Slavonski dijalekt s naglaskom na poddijalektima i mjesnim govorima“ predavanja su održali Marija Znika iz Zagreba (Narodna medicina i škola), Antonija Rukavina iz Tolise, iz Bosne i Hercegovine (Govor mjesta Domaljevac), Marija Prakatur Čoka iz Mohača, iz Mađarske (Podrugljivi nadimci mohačkih Šokaca), Vlatko Jurković iz Draža (Dužjanca, dužionica, doženjača ili kako Šokci slave završetak žetve) i Vinko Juzbašić iz Bošnjaka (Kad sam ja bio đeca).

U okviru teme „Tradicijski leksik u slavonskom dijalektu“ govorile su Emina Berbić Kolar i Marija Matić iz Slavonskog Broda (Leksički opis donjovrbljanskoga govora) a u okviru teme „Slavonski dijalekt i onomastika“ izlagala je Marina Balažev iz Subotice (Toponimija sela Bereg). U okviru teme „Slavonski dijalekt u nastavi“ predavanje je održala Ksenija Petričić iz Vinkovaca (Dječje igre u etnozapisima Josipa Lovretića i Ivana Filakovca – medij za učenje slavonskoga dijalekta). U okviru teme „Slavonski dijalekt u književnosti“ bila su predavanja Milice Lukić iz Osijeka (Još jedna o slavonskim glagoljašima – Adam Filipović Gorjanski), Anice Bilić iz Vinkovaca (Organski i standardni idiom u etnografskom i književnom diskursu Josipa Lovretića), Marice Liović iz Osijeka (Slavonija između tradicije i modernosti u Roda Rodina „Pripovijesti iz Slavonije“), Dubravke Brunčić iz Osijeka (Kulturno pamćenje Prvoga svjetskog rata: nacija i rod u pjesništvu Miroslava Feldmana i Dragutina Tadijanovića) a u okviru teme „Slavonski dijalekt u medijima“ predstavila se Andrea Cerovski iz Iloka (Jezik i stil lista „Iločanin“ iz 1906. godine).

Nagradu „Šokačke riči“ Veliki dukat dobio je Tomislav Žigmanov, publicist i ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini koji se bavi književnošću, bunjevačkom ikavicom i brojnim kulturnim aktivnostima s ciljem afirmacije kulturne, književne i jezične baštine Hrvata u Vojvodini.

U okviru glazbenog dijela programa nastupale su učenice Glazbene škole Josipa Runjanina iz Vinkovaca pod vodstvom profesorica Sanje Čurko i Tamare Krajnović. Na kraju, pod vodstvom Ksenije Petričić, održan je kulturno-umjetnički program „Štokavčići“ u kojemu su nastupali učenici osnovnih i srednjih škola iz Retkovaca, Ivankova, Vinkovaca, Otoka, Bošnjaka, Komletinaca iz Cerića, iz Vukovarsko-srijemske županije te iz Strizivojne, iz Osječko-baranjske županije.

Tekst i fotografije: Željko Vurm (Šokački Portal)

Tražilica

NAJGLEDANIJE vijesti

IZDVOJENO IZ ARHIVE


ISSN broj elektroničke publikacije: 1848-8072 Izrada i održavanje: ETNO MEDIA 2012-2015 Sva prava pridržana!