min kulture header potpora 2015SPfacetwityouvim

logo-banner

reklama banner_top_header_em.png

 

NAJNOVIJE

 • Vijesti
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Svečano zatvorene 48. Vinkovačke jeseni

 • OBJAVIO:  Šokački Portal (Kontakt email: redakcija@sokacki-portal.com)
 • DATUM OBJAVE:
 • Ponedjeljak, 16 Rujan 2013 15:35
Tekst: Vinkovačke jeseni Foto: Ivan Nikolić (Šokački Portal) Tekst: Vinkovačke jeseni Foto: Ivan Nikolić (Šokački Portal)

Koncertom Prljavog kazališta okončane su 48. Vinkovačke jeseni, koje su unatoč smanjenim financijskim sredstvima bile raskošne kako tradicijskim bogatstvom, tako i ostalim sadržajima na veliko zadovoljstvo Vinkovčana, ali i njihovih gostiju.

Ovom 48. izvedbom najbogatije domaće kulturne manifestacije Vinkovci su se još jednom potvrdili kao središte hrvatske tradicijske baštine koju je ovaj put prikazalo više od 8.500 sudionika iz 76 KUD-ova iz Hrvatske, Vojvodine, Bosne i Hercegovine, Njemačke, te Slovenije. „Ovih dana opet smo se vratili u povijest Slavonije i Šokaca na ovim prostorima, ali i u cjelokupno bogatstvo hrvatske tradicijske kulture. Uživajući u najljepšim nošnjama, običajima i prekrasnim ljudima punim duha zajedništva koje je vladalo u Vinkovcima došlo je vrijeme da zatvorimo 48. Vinkovačke jeseni. Ostavimo ovu lijepu uspomenu u srcima kako bi već od sutra počeli pripremati 49. Vinkovačke jesene za koje želimo da budu još ljepše i radosnije. Ova manifestacija osim radosti i vedrine uvijek unosi i vjeru u budućnost da će biti bolje“ rekao je predsjednik Organizacijskog odbora gradonačelnik dr. Mladen Karlić prigodom zatvaranja 48. Vinkovačkih jeseni.

Tijekom šestodnevnog održavanja Folklornih večeri Vinkovčani su mogli uživati u izvedbama lokalnih pjesama i plesova koje su prezentirala 52 KUD-a gdje je Izbornički tim proglasio KUD „Slavko Janković“ iz Šiškovaca pobjednikom 20. Županijske smotre folklora. Uz županijsku smotru koja je bila natjecateljskog, imali smo i Državnu smotru folklora koja je bila pokaznog karaktera. Opušteni, bez pritiska natjecanja predstavili su se tako i najbolji hrvatski KUD-ovi iz zemlje i inozemstva.

Osim što su posjetitelji tijekom deset dana mogli uživati u tradicijskim izričajima, održan je i niz drugih sadržaja poput Sajmova gospodarstva, ali i obrtništva. Uz to, posjetitelji su mogli sudjelovati i u brojnim izložbama, okruglim stolovima, ali i znanstveno-stručnim skupovima kao i prebogatoj gastronomskoj ponudi hrvatskog Istoka. Prema određenim procjenama i ove je godine manifestacija Vinkovačkih jeseni privukla više od 100 tisuća ljubitelja navedenih sadržaja. Na ovaj način, Vinkovci su po tko zna koji put potvrdili svoj turistički potencijal na kojem, istina, treba još puno raditi kako bi u potpunosti bio iskorišten.

Kako bi cjelokupna manifestacija protekla prema željama organizatora, bilo je potrebno i lijepo vrijeme koje je Vinkovce uistinu poslužilo protekla tri dana. Premda zbog kiše nije održana niti jedna cjelovita proba, prema reakcijama gostiju ovogodišnja tema Svečanog otvorenja “To smo što jesmo” interpretirana je na uistinu vrhunski način. Zahvaljujući lijepom vremenu i Svečani mimohod prikazao je na najljepši mogući način sve bogatstvo narodnih nošnji hrvatskog naroda iz zemlje i inozemstva, a pod istim uvjetima održano je i Najveće kolo na Svijetu u kojem se osim u Vinkovcima moglo uživati i primjerice u Donjem Miholjcu.

Ove Vinkovačke jeseni još su jednom pokazale kako se unatoč manjem proračunu za održavanje ovakve manifestacije može sačuvati dostignuta sadržajna razina, ali i osigurati nove ponude koje će u narednim godinama svim dobronamjernicima u ovaj grad biti jamac kako neće pogriješiti ukoliko se u rane jesenske dane povedu za pjesmom “Dođi u Vinkovce”.

Tražilica

NAJGLEDANIJE vijesti

IZDVOJENO IZ ARHIVE


ISSN broj elektroničke publikacije: 1848-8072 Izrada i održavanje: ETNO MEDIA 2012-2015 Sva prava pridržana!