min kulture header potpora 2015SPfacetwityouvim

logo-banner

reklama banner_top_header_em.png

 

NAJNOVIJE

 • Vijesti
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Održano veliko slavlje Dužijance u Subotici

 • OBJAVIO:  Šokački Portal (Kontakt email: redakcija@sokacki-portal.com)
 • DATUM OBJAVE:
 • Ponedjeljak, 12 Kolovoz 2013 10:37

Dužijanca 2013. počela je blagoslovom žita na Markovo, 25. travnja 2013. godine, na salašu Albe Stipića u Maloj Bosni, a trajati će četiri mjeseca, do Bunarićkog proštenja 24. i 25. kolovoza 2013. Sinoć je održana centralna svečanost Dužijance 2013., manifestacije koja se održava po 103. puta povodom zahvale Bogu na uspješnom završetku žetve i dobroj rodnoj pšenici.

Ovaj običaj se pretvorio u opće zemljoradničko slavlje i svečanost pod tim imenom, no za to postoje i drugi nazivi: dožencija, doženjancija, dožinjancija i slično. Ovi nazivi su se koristili (ili se koriste još uvijek) u Promini, Sinjskoj krajini, Liki, a do dana današnjeg se, uglavnom, zadržao u predjelima gdje žito više rodi, te gdje je žetva vrlo važna u današnjeg seljaka. U siromašnijim krajevima ga većinom nije moglo biti.

Po tradiciji sinoć smo mogli svjedočiti danu koji se naziva Risarski dan. Tim imenom taj dan je započeo ranom zorom, dok je još rosa. Prvo bi svi risari, a najprije žene, izlazili u njivu gdje su pleli užad od žita istrgnutog iz korijena i vezala u snoplje (po dva krsta), a prvenstveno se pazilo da ih ima taman toliko koliko treba za taj dan kosidbe. Plelo se tako da se žito kod klasa zavrtalo, jel je tamo najtanje, okretalo se 2-3 puta i uže bi bilo gotovo. Užad su se čuvala u sijenu, kako se ne bi „friško” osušila. Risari su ranije završavali s poslom oko užadi od risaruša kako bi otkovali kose. Ona se otkivala tako što se udaralo kalapačom po oštrici postavljenoj na „babicu” - drvenu dršku. U svakoj risarskoj bandi bio je jedan glavni – bandaš, koji je „divanio” umjesto gazde.

1apageduzijanca2013

Risar i risaruša su činili jedan par. Gdje je bilo veće imanje znalo je biti i do 20 pari risara. Svaki je risar imao kosu uz koju je bio privezan „prlj”, koji je bio polukružno savijen od sredine kosišta prima njegovom vrhu, a služio je slaganju žita s desna na lijevo (kako je risar kosio). Svaki risar je za pojasom imao obješen „vondir” i u njemu „gladalicu”, kojom je povremeno oštrio kosu.

Njive su bile velike i da bi sve bilo odrađeno na vrijeme dolazilo je do udruživanja „bandi”. Pridvodnik je bio bandaš koji bi i dogovarao posao, a njegova rukovetašica – bandašica. Treba istaknuti da se radilo o najvrednijem i najboljem paru. Za vrijeme risa bio je običaj da se osim tri glavna jela (ručak, doručak i večera) davala i „mala užina”, obično oko 4 sata poslijepodne. Davalo se hladno jelo za ručak: slanina, kiselina, sir i slično. Slanina se jela uz vrući kruh ili lepinju uvaljanu u crvenu papriku sa crnim ili bijelim lukom. Kiselina se pravila dan ranije od 5-10 litara, u zavisnosti od broja risara, a iznosila se na njivu u zemljanim posudama – ćupovima. Za užinu je obavezno bilo čorbe (npr., zapržena s rajčicom i debelim rezancima), i ako se radilo o glavnoj gazdinoj obitelji – paprikaš, ako ne onda nasuho s krumpirom i slično.

Ovogodišnji risarski par, bandaš i bandašica, Marko Peić Tukuljac, iz Male Bosne, i Vedrana Cvijin, iz Subotice, predali su gradonačelniku Subotice Modestu Duliću vjenac od novog žita i kruh od ovogodišnjeg brašna.

1bpageduzijanca2013

Uz isticanje da žito u Subotici i Vojvodini nije samo hrana nego i simbol zajedništva, gradonačelnik Dulić je rekao da bi „Dužijanca” trebalo da se doživljava kao gradska, zajednička manifestacija svih ljudi.

Najatraktivniji dio uslijedio je u svečanoj povorci, gdje su, od katedrale Svete Terezije Avilske do Trga slobode, Subotičani i brojni gosti mogli vidjeti: barjaktara na konju sa zastavom „Dužijance”, konjanike u svečanoj graničarskoj nošnji, veliku krunu i klas žita, male „kraljice” sa karakterističnim pjesmama, risare i risaruše u narodnim nošnjama i sa radnim priborom, fijakere, defile petnaestak kulturno-umjetničkih društava iz Subotice i okolnih mjesta, Vojvodine, Hrvatske, Mađarske i Grčke, a za njima desetak parova bandaša i bandašica iz okolnih naselja u kojima je proteklih nedjelja, u okviru obilježavanja „Dužijance”, već održana slična svečanost.

1pageduzijanca2013

Centralni dio programa „Dužijance 2013.” nastavljen je poslije podne, u 18 sati, kada su bandaš i bandašica u društvu gostiju i visokih uzvanika posjetili grob Blaška Rajića, na Kerskom groblju u Subotici. Centralna manifestacija „Dužijanca 2013.” završena je tradicionalnim Bandašicinim kolom na centralnom gradskom trgu.

Pogledajte ovogodišnje fotogalerije Dužijance iz Subotice, Đurđina i Tavankuta.

Fotografije Ivan Ivković Ivandekić - KLAPIM

Tražilica

NAJGLEDANIJE vijesti

IZDVOJENO IZ ARHIVE


ISSN broj elektroničke publikacije: 1848-8072 Izrada i održavanje: ETNO MEDIA 2012-2015 Sva prava pridržana!