min kulture header potpora 2015SPfacetwityouvim

logo-banner

reklama banner_top_header_em.png

 

NAJNOVIJE

 • Vijesti
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

II. Seminar Bunjevačkog Stvaralaštva

 • OBJAVIO:  Šokački Portal (Kontakt email: redakcija@sokacki-portal.com)
 • DATUM OBJAVE:
 • Četvrtak, 20 Lipanj 2013 13:35

U Tavankutu od 16. - 20. srpnja 2013. u organizaciji HKPD „Matija Gubec“ TAVANKUT održati će se II. SEMINAR  BUNJEVAČKOG STVARALAŠTVA.

Ovogodišnji seminar obuhvata tri  teme: ples, glazbu i izradu suvenira od slame. Na plesnom  će se seminaru prezentirati izvorni način izvedbe bunjevačkih plesova, vrste bunjevačke nošnje, pjesme  Bunjevaca iz Tavankuta i  okolnih mjesta, dječje igre te običaj Kraljice. Polaznici će imati prigodu zaplesati i sa nekima od plesača starijih generacijskih skupina kao i pogledati stare snimke plesača iz šezdesetih godina prošloga stoljeća.

Uz praktična plesna predavanja održat će se prezentacija tradicijskog odijevanja te odijevanja prilagođenog scenskoj izvedbi, pri čemu će polaznici biti upoznati i sa specifičnom tehnikom povezivanja ženskog oglavlja „marame na dva kraja“. Na kraju seminara 21.07. održava se običaj Dužijanca u Tavankutu te je to prigoda da zainteresirani mogu prisustvovati.

Seminar izrade perlica i suvenira od slame temelji se na svladavanju temeljnih postupaka obrade slame i izrade suvenira ili perlica od slame. Polaznici će se moći upoznati i sa najstarijim predmetima od slame iz zbirke HKPD «Matija Gubec» Tavankut, u Biskupijskom muzeju u Subotici te Križni put izrađen od slame u župnoj crkvi u selu Đurđin.

Cilj: je stjecanje novog znanja i vještina voditelja i članova   folklornih i tamburaških skupina koji plešu, sviraju  ili žele naučiti plesati bunjevačke plesove u sredini koja je samo izvorište ovoga načina plesanja i sviranja, odnosno na njegovoj autentičnoj lokaciji.

Organizator: je Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo „Matija Gubec“  iz Tavankuta, jedno od najstarijih društava sa prostora na kojem danas obitavaju  Bunjevci, a koje želi u svoju sredinu pozvati, ugostiti i upoznati ljude koji  se zanimaju za baštinu Bunjevaca. Prjekt se održava uz logističku potporu  Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Predavači:

Seminara za ples:
Ivica Dulić, voditelj folklornog odjela HKPD „ Matije Gubec“: Izvorni oblici bunjevačkih plesova sa osvrtom na tradicijsko i scensko oblačenje
Kata Suknović,  dipl.ing. tekstila: Vrste tekstila stare bunjevačke nošnje te primjena  novih materijal u izradi novih nošnji prema starim predlošcima
Tamara Štricki, profesor glazbene nastave:  Bunjevačko pjevanje
Ljubica Vuković Dulić, povjesničarka:  O povijesti  Bunjevaca
Ladislav Suknović,   dipl. pravik : Povijest  HKPD „ Matije Gubec“ iz Tavankuta,
Seminara za tamburu:
Vojislav Temunović, profesor glazbene nastave: Glazbena pratnja bunjevačkih plesova
Seminara za izradu suvenira od slame:
Jozefa Skenderović, profesrorica.  Radionica perlica i suvenira od slame


UVJETI  SEMINARA
Školarina:  25 eura za sve dane
Smještaj :
višekrevetne sobe  u prostorijama  društva i mjesne škole, dvokrevetne  sobe u privatnim smještaju.  Cijena punog pansiona je 13 eura po danu.
Noćenje:              4 eura
Doručak:             2 eura
Ručak :                4 eura
Večera                3 eura
U cijenu je  uračunata: kava i bezalkoholno piće, mineralna voda i sok u pauzama predavanja i u vrijeme obroka.

 KONTAKT:

HRVATSKO KULTURNO PROSVJETNO DRUŠTVO „MATIJA GUBEC“  TAVANKUT  matijagubectav@gmail.com www.matijagubec.org.rs
Marka Oreškovića 10, 24214 D. Tavankut tel./fax (+381) 24 4767 048

Osoba za kontakt: Ivica Dulić, tel.: +381 64 14 84 144  ivdulic@gmail.com 

09876543 IMG 4935

 

Tražilica

NAJGLEDANIJE vijesti

IZDVOJENO IZ ARHIVE


ISSN broj elektroničke publikacije: 1848-8072 Izrada i održavanje: ETNO MEDIA 2012-2015 Sva prava pridržana!