min kulture header potpora 2015SPfacetwityouvim

logo-banner

reklama banner_top_header_em.png

 

NAJNOVIJE

 • Vijesti
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Održan 2. Bećarfest u Babinoj Gredi

 • OBJAVIO:  Šokački Portal (Kontakt email: redakcija@sokacki-portal.com)
 • DATUM OBJAVE:
 • Četvrtak, 13 Lipanj 2013 09:31

Udruga za promicanje i očuvanje šokačke baštine „Šokadija„ Babina Greda prošlog vikena 9.6. u nedjelju je održala drugi Bećarfest Slavonije, Baranje i Srijema „Alaj ću se kerit i bećarit“ u Babinoj Gredi.

Bećarski napjev nastao je na ovom slavonskom tlu, u srcu Šokadije iz duše vrijednog, veselog i duhovitog Šokca, strastvenog i raskalašenog ljubavnika, domoljuba i ponekad prkosnog hvalisavca, upravo baš u takvom zanosu i atmosferi se i održao prvi Bećarfest.

Kako je ovaj napjev postao zaštitni znak naše nematerijalne kulturne baštine, Udruga je prepoznala trenutak i želi pridonijeti u njegovom promoviranju i očuvanju svih njegovih ljepota i vrijednosti  na zanimljiv i upečatljiv način. Uz pomoć eminentnog glazbenog stručnjaka, koji je ušao u najtananije vrednote ovog napjeva, gospodina Mihaela Ferića, udruga s vodstvom predsjednika Ilije Babića osmislili su održavanje ovog Bećarfesta „Alaj ću se kerit i bećarit“.

Poslušajte što je gosp. Mihael Mija Ferić rekao na drugom Bećarfestu
Intervju za Šokački Portal je dala i gđa. Miroslava Hadžihusejnović-Valašek, profesorica glazbe i etnomuzikologinja iz Zagreba te vanjska suradnica uredništva za narodnu glazbu Hrvatskoga radija. Poslušajte
 

Drugi kao i prvi Bećarfest se održao s početkom u 20 sati na otvorenom, ali natkrivenom prostoru PZ "Napredak" Županja u Babinoj gredi na Čevatovu, izuzetno zahvalnom zvučnom, a prozračnom prostoru, ma možemo reći kao stvorenom za ovakve događaje. Iako u isto vrijeme se odvijala vrlo atraktivna događaja neposredno blizu u Slavonskom Brodu u sklopu Brodskog kola, mještani Babine Grede u velikom broju s smiješkom na licima su u pravom smislu podržali ovaj vrlo uspješno zamišljen i dobro realiziran program.

Nastupili su MPS KUD-a “Mijat Stojanović”, Babina Greda, MPS KUD-a Ivana Filipovića, Velika Kopanica, TS “Ledina”, Babina Greda, MPS “Šokci”, Donji Andrijevci, Slavonski Brod, MPS „Baće“ KUD-a „Josip Šošić“, Tenja, MJPS “Priše” Udruga “Šokadija”, Babina Greda, MPS “Lovor”, Trnjani, TS “Ataše”, Slavonski Brod, MPS “Šokci” Šokačka grana, Osijek, MPS KUD-a “Šokadija”, Stari Mikanovci, MPS “Babogreci”, Udruga “Šokadija”, Babina Greda, TS “Jedini”, Slavonski Brod i MPS “Đeverovi”, Donja Bebrina.

U stankama za vrijeme vijećanja stručnog suda nastupile su TS “Šokci”, Mohač, Republika Mađarska , ŽPS “Snaše”, Klakar, Franjo Verić na samici, Osijek i “Denis i Dive”, Udruga Šokadija, Babina Greda, koji su pozvani kao gosti i njihovi nastupi nisu ulazili u ovaj natjecateljski dio, a još uvijek imaju ukorijenjen zapravo očuvan povratni, starački bećarac te vrlo zanimljiv starinski tradicionalni način izvođenja pjesme.

Program je pratio stručni sud na čelu s gdinom. Ferićem koji je donio odluku o nagrađenim sudionicima. Tako je u kategoriji pjevačkih skupina kao najbolji pjesmovođa (solist) proglašen Ilija Babić (MPS "Babogreci", Udruga "Šokadija", Babina Greda), najbolja vokalno instrumentalna izvedba bećarca MPS „Šokci“ Osijek – Udruga Šokačka grana, najbolja interpretacija instrumentalne pratnje tamburaši KUD-a „Mijat Stojanović“ Babina Greda, ukupan vizualni i scenski dojam, MPS "Lovor", Trnjani, nagrada za najuspjelije stihove aktualnih društvenih zbivanja suvremeni tekst MPS „Baće“ KUD-a „Josip Šošić“, Tenja, a najbolji prema nagradi publike MPS "Babogreci", Udruga "Šokadija", Babina Greda.

Fotogaleriju pogledajte OVDJE, a ostatak fotografija na face profilu Šokačkog Portala!
OVDJE pogledajte i kratku video reportažu!
3424356789009876543 2becarfest-page
tekst/video/foto Tomo Krbavac/Ivan Nikolić/Ranka Peh
Intervju: Ivan Nikolić (Baja Iva)
 

Tražilica

NAJGLEDANIJE vijesti

IZDVOJENO IZ ARHIVE


ISSN broj elektroničke publikacije: 1848-8072 Izrada i održavanje: ETNO MEDIA 2012-2015 Sva prava pridržana!