min kulture header potpora 2015SPfacetwityouvim

logo-banner

reklama banner_top_header_em.png

 

NAJNOVIJE

 • Vijesti
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Održana 33. tradicionalna manifestacija „Konji bijelci“ Babina Greda 2013.

 • OBJAVIO:  Šokački Portal (Kontakt email: redakcija@sokacki-portal.com)
 • DATUM OBJAVE:
 • Ponedjeljak, 10 Lipanj 2013 10:24

Jučer, 09. lipnja 2013., u Babinoj Gredi održana je 33. tradicionalna manifestacija ''Konji bijelci'' u organizaciji Konjogojske udruge Babina Greda.

Konjogojska udrugu Babina greda nastoji očuvati autohtonost drevnih običaja u radu s konjima. Od 12. Travnja 1942. godine konjogojska udruga ne prestaje s svojim radom. Mnogi članovi ostavili su dubok trag u njenom 70. godišnjem radu. Puno se toga odvijalo u tih 70 godina rada. Imali smo čast da su ovu manifestaciju posjetila dva predsjednika Republike Hrvatske Dr. Franjo Tuđman s diplomatskim korom i predprošle godine Dr. Ivo Josipović koji je preuzeo pokroviteljstvo i ove današnje manifestacije, no tu je i supokrovitelj Vukovarsko-srijemska županija. U čast lipicancu, simbolu Slavonije i Šokadije dio pjesme je posvećen lipicancu. Stihovi stare narodne pjesme "konju bijelci, to su babogreci", ima pokriće i kod današnje generacije babogredaca, jer tradicija koju su započeli tadašnji konjogojci, uspješno se nastavlja. Bijelac dorat ili vranac on je simbol Slavonije, ponos šokca vjekovima, duše naše vatrom grije, blago onom tko ga ima, gleda blago pogled ima, provoditi život s njima Babogredac zna što znači. Zahvaljujemo svima onima koji su svoj životni vijek ugradili u radove konjogojstvene udruge. Manifestaciji su prisustvovali izaslanik predsjednika Republike Hrvatske gosp. Tihomir Jakovina Ministar poljoprivrede, Zdravko Kelić, zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije, Josip Krnić načelnik opčine, i mnogi uzvanici, gosti.

Manifestacija je započela već tradicionalno mimohodom zaprega ulicama Babine Grede, sve do hipodroma. Izaslanik predsjednika dr. Ive Josipovića, Ministar Tihomir Jakovina svečano je otvorio 33. manifestaciju ''Konji bijelci'', gdje je u pozdravnom govoru istaknuo važnost održavanja ove manifestacije.

Nastupili su i mlađi članovi KUD-a „M. Stojanović“ iz Babine Grede, te svojim igrokazom Bač Roka i did Tunja iz Otoka s trenutno popularnom temom o legalizaciji. Vatrogasne postrojbe Babine grede izveli su pokazne vježbe prikaza zastava, tu su bili i Prva kanđijaška udruga Kruševica, te nakon njih održana je tradicionalna manifestacija u natjecanju vezanje repa konju, sklapanju kola, uprezanju konja, vožnji kola na paliji, tekličko jahanje i preponske utakmice.

000087654324567 page

Među 23 svatovska kola prvo nagrađena najljepša svatovska zaprega je zaprega Krešo Petričević, pobjedu u vezanju repa odnio je Ivan Alatrović s spretnosti 9, 54 sekundi, dok u sklapanju kola i vožnji kola na paliji (7 natjecatelja) dvojac Krešimir Petričević i Đuro Majić s vrlo brzih 45,80s odnosno 24,00s odnijeli su pobjedu. Pokazalo se i da uprezanje konja nije lak posao tako da su Tomislav Oršolić i Karlo Blumenšajn s 77,95s pokazali svoje vještine, a u teklićkom jahanju od 23 natjecatelja ove godine s vrlo brzih 22,12s pobjedu je odnio spretni Josip Živković iz Štitara. Sveukupni pobjednik 33. manifestacije Konji bijelci 2012. proglašen je Krešimir Petričević iz Babine Grede s 22 boda.

Fotogalerija cjelokupnog događaja pogledajte OVDJE!
Uskoro kratak video report s manifestacije.
 
tekst/video Tomo Krbavac/Šokački Portal
foto Tomo Krbavac, Ivan Nikolić/Šokački Portal

Tražilica

NAJGLEDANIJE vijesti

IZDVOJENO IZ ARHIVE


ISSN broj elektroničke publikacije: 1848-8072 Izrada i održavanje: ETNO MEDIA 2012-2015 Sva prava pridržana!