min kulture header potpora 2015SPfacetwityouvim

logo-banner

reklama banner_top_header_em.png

 

NAJNOVIJE

 • Vijesti
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

[NAJAVA] 4. Memorijal Darka Paurića - Osijek 2013

 • OBJAVIO:  Šokački Portal (Kontakt email: redakcija@sokacki-portal.com)
 • DATUM OBJAVE:
 • Nedjelja, 07 Travanj 2013 20:09

HRT Radio Osijek i ove godine organizira tamburaški koncert u znak sjećanja na glazbenog urednika Darka Paurića. Koncert će biti održan 3. svibnja u središnjem trgu u osječkoj Tvrđi.

Nastupit će tamburaški sastavi Kas, Šokci, Garavuše, Tamburaši slavonske krvi, Ringišpil i Džentlmeni te Igor Delač, Blanka Došen, Stjepan Jeršek Štef i Šima Jovanovac. Ove je godine koncert kombinacija mladih i iskusnih glazbenika, a održava se u sklopu ovogodišnjih Dana vina i turizma Osječko-baranjske županije. Početak je u 20 sati i 30 minuta 3. svibnja 2013. godine, a za one koji ne budu mogli doći u Tvrđu na trg osiguran je i izravan prijenos na Radio Osijeku. Pokrovitelji su koncerta grad Osijek i Osječko-baranjska županija koji 3. i 4. svibnja organiziraju Dane vina i turizma. Nakon Memorijala Darka Paurića na Trgu Svetog Trojstva u Tvrđi najavljen je i nastup Mladena Grdovića, što je također jedan od programa ovogodišnjih Dana vina i turizma Osječko-baranjske županije.

Radio Osijek četvrtu godinu zaredom organizira koncert u znak sjećanja na Darka Paurića (1960.-2009.), glazbenog urednika i novinara te velikog promotora tamburaške glazbe. Do sada su održani koncerti u dvorani Zrinjevac, potom program u sklopu snimanja emisije "Lijepom našom" u dvorani Gradski vrt, a prošle je godine nekoliko vrhunskih tamburaških sastava i solista nastupilo u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku.

Sjećajući se Darka Paurića podsjećamo kako je prošle godine posthumno odlikovan nagradom Status Hrvatske glazbene unije za doprinos promicanju hrvatske glazbe. HGU je sljedećim tekstom obrazložila dodjelu nagrade:

"Darko Paurić (12.08. 1960. – 18.01.2009.). Darko Paurić rođen je 12. kolovoza 1960. godine u Đakovu. Kao osječki gimnazijalac, pokazivao je interes za radio kao medij, tako da je vrlo rano, sredinom sedamdesetih godina prošloga stoljeća došao na Radio Osijek, gdje se zaposlio 1984. godine. Nakon nekoliko godina rada kao spiker, prelazi u glazbenu redakciju (glazbeni urednik). Od osnivanja osječke Podružnice HGU-a bio je jedan od njenih najbližih suradnika. Do prerane smrti, koja je zatekla sve njegove prijatelje i suradnike, bio je voditelj glazbene redakcije Radio Osijeka. Ni u najtežim vremenima, tijekom Domovinskog rata, nije napuštao radio koji je beskrajno volio. Bio je ranjen na radnom mjestu tijekom granatiranja Osijeka. Odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata, a za svoj je veliki doprinos i dugogodišnji kvalitetan rad dobio brojna priznanja novinarske struke.

Darko Paurić vodio je niz različitih emisija, no najveću je popularnost stekao vodeći legendarnu nedjeljnu emisiju „Desetica“, i u novije vrijeme, kao urednik i voditelj, emisiju „Ritam šokadije“ koja se na valovima Radio Osijeka emitira od 2002. godine. Upravo je u emisiji „Ritam šokadije“ došla do izražaja Paurićeva zaljubljenost u tamburašku glazbu, narodne običaje, tradiciju i slavonski dijalekt, u kojoj je sa puno žara govorio o kulturnom bogatstvu Slavonije i Baranje posebno vodeći računa o ljepoti slavonske glazbe i slavonske riječi. Darko Paurić bio je nezaobilazan glazbeni urednik i novinar bez kojeg nije mogla proći nijedna značajnija folklorna, kulturna, zabavna ili znanstvena manifestacija u kojoj dominiraju teme vezane uz njegovanje kulture i običaja Slavonije i Baranje. Uz emisiju „Ritam šokadije“ Radio Osijeka koju mogu slušati i slušatelji diljem svijeta preko „Glasa Hrvatske“, Darko Paurić surađivao je i u emisiji „A sada mi“ Prvog programa Hrvatskoga radija."

Tekst: Radio Osijek; Foto: Šokački Portal

Tražilica

NAJGLEDANIJE vijesti

IZDVOJENO IZ ARHIVE


ISSN broj elektroničke publikacije: 1848-8072 Izrada i održavanje: ETNO MEDIA 2012-2015 Sva prava pridržana!