min kulture header potpora 2015SPfacetwityouvim

logo-banner

reklama banner_top_header_em.png

 

NAJNOVIJE

 • Vijesti
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Za istim stolom sve političke opcije za dobrobit Slavonije

 • OBJAVIO:  Šokački Portal (Kontakt email: redakcija@sokacki-portal.com)
 • DATUM OBJAVE:
 • Ponedjeljak, 11 Veljača 2013 15:01

OSJEČANKA TANJA MILOŠEVIĆ U SHERATONU OKUPILA UGLEDNE SLAVONCE IZ JAVNOG ŽIVOTA

Cilj je spojiti tradiciju i glamur te svakako istaknuti uspjehe Slavonije kroz naše naistaknutije pojedince

Slavonci iz svih pet slavonskih županija prvi su se put ujedinili i podržali vlastiti lobi – Taraban lobi! Nazvali su ga tako po tradicionalnom slavonskom kolu koje simbolizira, barem tako poručuju, zajedništvo, ljude koji se moraju držati za ruke. Zapravo simbolizira njihov kraj, ono što im je svima zajedničko, dom.Neovisno o političkoj opciji i predizbornim kampanjama koje se zakuhavaju, na balu održanom ovog vikenda u hotelu Sheraton Slavonci su se držali skupa. Došli su svi – političari, gospodarstvenici, liječnici, glumci, sportaši, pjevači, ministri...
Važno je brinuti se za kraj
– Cilj je spojiti tradiciju i glamur, komunicirati radišnu i uspješnu Slavoniju kroz naše naistaknutije pojedince. Često ćete u Slavoniji čuti kako kažu: “Lako je vama u Zagrebu”. Ovakvim okupljanjima, gdje su gotovo svi uspješni, pokušat ćemo pokrenuti stvari i raznim projektima zajedno pokušati unaprijediti Slavoniju – rekla je Tanja Milošević, Osječanka sa zagrebačkom adresom, inače začetnica ove ideje i profesionalna lobistica.
Iako od pet čak tri slavonske županije po razvijenosti zauzimaju posljednja mjesta, stvari bi se mogle promijeniti.
– Ovo su mali koraci, ali svi želimo pomoći našem kraju. Država je onoliko bogata koliko je bogat njezin najsiromašniji kraj zato, ako dignemo Slavoniju, dići ćemo i cijelu Hrvatsku – rekao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.
Priznaje da je često subjektivan kada mu na stol pristigne “slučaj” sa slavonskom adresom, no njegovo riješenje, kako kaže, nema “povlašteni tretman”.
– Dolaze generacije koje moraju promijeniti sliku toga kraja, a ja sam, vjerujem, dio te generacije – zaključuje ministar.
Da se stvari moraju mijenjati, slaže se i Stjepan Čuraj, desna ruka ministra Vrdoljaka.
Misija – brendiranje
– U ovoj priči uopće nije bitno tko je lijeva, a tko desna politička opcija, važnije je da se brinemo za svoj kraj u kojem se moraju jačati i privreda i poljoprivreda – poručio je HDSSB-ovac i gradonačelnik Osijeka Krešimir Bubalo.
Ovim projektom Slavonci žele potaknuti i gospodarstvo i turističku ponudu ali i brendirati svoje proizvode i tradiciju.
– Ako mogu Dalmatinci ili Istrani, možemo i mi – slažu se okupljeni. Podršku Slavoncima dali su predsjednik Ivo Josipović, Josip Leko predsjednik Hrvatskog sabora i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a Taraban lobiju priključuju se i bivši predsjednik Stjepan Mesić, političari Željka Antunović, Biljana Borzan, Igor Dragovan, Davor Šuker, ministar Tihomir Jakovina, Miroslav Škoro, župan Vladimir Šišljagić i brojni drugi.
– Sve političke stranke i trebaju zajedno surađivati i gledati zajedničke ciljeve. Zato je ovo odličan projekt – smatra Miroslav Škoro naglašavajući da ovakvim organiziranim djelovanjem Slavonci pokazuju svoju političku zrelost.
Apsurdu da Slavonci znaju povući najviše novca iz fondova Europske unije, a pritom ostaju među nerazvijenima treba doći kraj, mišljenja je i poznati vinar Ivan Enjingi.
– Slavonci su vrijedni ljudi i zaslužuju da se stvari pokrenu – kaže Enjingi poručujući da se nada kako će napretku slavonskog kraja pomoći i ulazak u Europsku uniju.

– Ulaskom u EU nadam se da će zavladati pravni sustav koji će spriječiti malverzacije koje su se, znamo, u Hrvatskoj ranije događale. Naravno, Slavonija time može biti samo na dobitku – zaključuje.
A svi okupljeni Sheraton su napustili vođeni jednom mišlju - kako že okupljeni u Taraban lobi doprinijeti očuvanju identiteta Slavonije.

Piše: Lana Kovačević/VLM/Izvor
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Tražilica

NAJGLEDANIJE vijesti

IZDVOJENO IZ ARHIVE


ISSN broj elektroničke publikacije: 1848-8072 Izrada i održavanje: ETNO MEDIA 2012-2015 Sva prava pridržana!