min kulture header potpora 2015SPfacetwityouvim

logo-banner

reklama banner_top_header_em.png

 

NAJNOVIJE

 • Vijesti
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Branko Šegović: I u 90. godini plešem svaki dan!

 • OBJAVIO:  Šokački Portal (Kontakt email: redakcija@sokacki-portal.com)
 • DATUM OBJAVE:
 • Nedjelja, 03 Veljača 2013 12:52

Kada u ožujku ove godine bude slavio 90. rođendan, Splićanin Branko Šegović, poznati koreograf i etnokoreolog, obilježit će još jedan značajan jubilej – čak 80 godina života s plesom. Upravo je toliko godina prošlo otkad je učinio prve plesne korake i shvatio da je ples njegova ljubav.
Ti dani ovog vitalnog Splićanina vraćaju u davne godine prošlog stoljeća, staru kuću, život s ocem, maćehom i obitelji. Život ga je odmah nakon rođenja surovo odvojio od majke, otac se oženio kad je njemu bilo deset godina i upravo je ta ženidba bila važna u izboru Brankova životnog poziva. 
– Moja maćeha imala je tetu, balerinu svjetskog glasa Katicu Fradelić s kojom sam zavolio ples i od tada smo ples i ja nerazdvojni – kazuje barba Branko. Uz ples, volio je i nogomet, pa se osim na plesnom podiju iskazao i kao vrstan vratar. Jedno vrijeme igrao je u Osijeku, zatim se preselio u Hajduk, no zbog ucjene da se mora uključiti u Partiju, ostavio se nogometa za cijeli život.
Slučajno ili ne, stigao je u splitsko “Jedinstvo”, tamo plesu učio brojne polaznike, a vodio je i grupu u drugom splitskom KUD-u – “Filip Dević”. Ljubav prema plesu zapečatio je i diplomom jer je završio studij etnologije. 

‘Mi smo bogat narod’

– Mi smo bogat narod, možemo se dičiti brojnim napjevima, a posebno bogatstvo su naše narodne nošnje, njih moramo čuvati i poštovati jer je to prava vrijednost svake države – kaže šjor Branko. 
Godine su prolazile, kroz folklorne grupe plesale su tisuće plesača, no barba Branko nije posustao, svaki dan je na ručku kod nećaka Tomislava Bilića, a nakon predaha u obitelji put, pod noge jer godinama uspješno vodi čak dvije folklorne skupine. Zato nije čudno što mu ne ostaje ni jedan dan u tjednu bez plesa.
– Vodim moje “Ciciljone” u Supetru, dva puta tjedno, to su krasni, talentirani ljudi. Upravo smo se vratili s gostovanja u Slavoniji gdje smo dobili samo ovacije – kaže Branko. Kad nije na otoku, onda je u Zagori, i to u Grabu kod Trilja gdje vodi KUD Župe Grab i veseli se svakom novom susretu sa svojim folklorašima. 
Zagora je za njega neiscrpan izvor inspiracije, no žali što su neki plesovi sasvim zaboravljeni.
– Imamo mućko kolo koje se gotovo više nigdje ne pleše. Šteta što je tako jer to je naša baština, a ja ću ga sa svojim folklorašima oteti zaboravu – kaže šjor Branko. No kad neće veliki, hoće maleni jer su baš maleni u Muću od zaborava sačuvali stari napjev – ojkalicu.
– Oduševio sam se, ti maleni pivači ojkalice su savršeni. Rekao sam ljudima u Muću da moraju podignuti spomenik profesorici Ani Kodrić koja je inicirala oživljavanje ojkalice među djecom i tako pokazala da ni stariji ne smiju zaboraviti tradiciju i običaje – kaže šjor Branko.
Dok govori, nitko mu ne bio dao čak 90 godina, i to aktivnih godina plesa i pjesme, i tako bez stanke, bez preboljene bolesti, bez svih tegoba koje prate i mnogo mlađe, pa smo ga s razlogom upitali za tajnu dugovječnosti.
– Optimist sam, što znači da treba biti zdrav u glavi. Puno se krećem, znam propješačiti više od 20 kilometara dnevno. I da ne zaboravim, nikad nisam pušio, popio kavu, jedem umjereno, a mjesečno pojedem dva kilograma meda, što mi daje snagu i vitalnost – otkriva Branko, kojemu želimo još mnogo zdravih i plesnih godina.

TEKST OJDANA KOHAREVIĆ
FOTO Tomo Krbavac/Arhiva Šokački Portal

Tražilica

NAJGLEDANIJE vijesti

IZDVOJENO IZ ARHIVE


ISSN broj elektroničke publikacije: 1848-8072 Izrada i održavanje: ETNO MEDIA 2012-2015 Sva prava pridržana!