min kulture header potpora 2015SPfacetwityouvim

logo-banner

reklama banner_top_header_em.png

 

NAJNOVIJE

 • Vijesti
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Kolekcionar, tkalac i promicatelj kulture baštine

 • OBJAVIO:  Šokački Portal (Kontakt email: redakcija@sokacki-portal.com)
 • DATUM OBJAVE:
 • Četvrtak, 29 Studeni 2012 19:03

U Zavičajnom muzeju Našice, povodom Mjeseca hrvatske knjige,  promovirana  je knjiga skupine autora: Jadranke Galiot – Kovačić, Jasne Jurković i Branka Kranjčeva pod nazivom “Ivica Majurac – kolekcionar, tkalac i promicatelj kulture baštine”. O nastanku knjige i ulozi Zavičajnog muzeja Našice kao izdavača knjige te o autoru,  njegovom radu i etno-zbirci govorili su Jasna Jurković i Branko Kranjčev te ravnateljica Muzeja Silvija Lučevnjak. Ivica Majurac zahvalio je autorima i svima koji su pridonijeli nastajanju knjige. U ime grada Našica, gradonačelnik Krešimir Žagar pozdravio je nazočne i istaknuo da su Majurčevi radovi iznimni suveniri i na najljepši način predstavljaju naš grad i zavičaj, a knjiga vrijedan zapis o našoj kulturnoj baštini.

Ivica Majurac (1963.) njeguje tradiciju tkanja sela Vukojevaca i okolice te je vlasnik etnografske zbirke "Od sjemena lana do tkalačkog stana". Vrijednost zbirke potvrđena je 12. 7. 2007. god. kada ju je nadležni Konzervatorski odjel Ministarstva kulture službeno proglasio Zbirkom etnografskih predmeta. Zbirka broji 138 predmeta i smještena je u obiteljskoj kući koja je izgrađena 1930. godine. Osnovu zbirke čine alati i pomagala potrebni u postupku dobivanja tkanina koje su se izrađivale u seoskom domaćinstvu. Ostali predmeti čine inventar slavonske kuće. Zbirka je zaokružena cjelina u ambijentu tradicijske kuće u kojoj je smještena. U svakoj prostoriji smješten je po jedan tkalački stan na kojem se prezentira tkanje i na taj način nastavlja skoro odumrla tradicija.

Našički kraj kao i cijela Slavonija odlikovali su se nekada po umijeću tkanja, ali danas je suvremeni način života zamijenio tradicijski tekstil novim materijalima i novim potrebama. Ivica Majurac je uz svoju majku izučio tehnike tkanja te je jedan od malobrojnih u Hrvatskoj. Rado prenosi svoje znanje i ljubav prema tkanju na mladi naraštaj jer mu je želja spasiti ovu vještinu od zaborava.

Od samog početka surađuje s etnolozima Etnografskog muzeja iz Zagreba i Filozofskog fakulteta iz Zagreba kao i sa Zavičajnim muzejom i Turističkom zajednicom u Našicama.

Prima i organizirane posjete ljudi raznih dobnih skupina (vrtička, školska, srednja, umirovljenička). U svojoj etnografskoj zbirci prezentira sam način tkanja kao i njegove pripremne faze. Primjećuje veliki interes za tradicijsku baštinu i njezino održanje.

promicateljstarabastina

S ciljem očuvanja, educiranja i predstavljanja rada tradicionalnog ručnog tkanja, tj. tekstilnog rukotvorstva slavonskog područja, osnovao je Tradicijski tkalački obrt "Tkanica". Primarna djelatnost obrta je izrada različitih vrsta ukrasnih i uporabnih rukotvorina na tkalačkom stanu: podložaka, stolnjaka, nadstolnjaka, otaraka (ručnika)... koji predstavljaju izvorni hrvatski suvenir ukrašen lokalnim tradicijskim motivima. Kroz edukativne radionice ručnog tkanja, Ivica prenosi znanje i vještinu tkanja djeci osnovnoškolskog uzrasta te ostalih zainteresiranih osoba. Do sada je ostvarena odlična suradnja s OŠ Dore Pejačević u Našicama. Djeca od šestog do osmog razreda polaznici su radionice tkanja tijekom šk. godine.

Tražilica

NAJGLEDANIJE vijesti

IZDVOJENO IZ ARHIVE


ISSN broj elektroničke publikacije: 1848-8072 Izrada i održavanje: ETNO MEDIA 2012-2015 Sva prava pridržana!