min kulture header potpora 2015SPfacetwityouvim

logo-banner

reklama banner_top_header_em.png

 

NAJNOVIJE

 • Tradicija
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

U Šiškovcima održani 1. „Dani Slavka Jankovića“ 3. i 4. rujna 2016

 • OBJAVIO:  Šokački Portal (Kontakt email: redakcija@sokacki-portal.com)
 • DATUM OBJAVE:
 • Ponedjeljak, 05 Rujan 2016 16:21

U subotu, 3. rujna, u Šiškovcima otvorena je 1. smotra folklora svatovskih običaja i napjeva pod nazivom "Dani Slavka Jankovića" u trajanju od dva dana. U sklopu smotre otvorena je i izložba "80 godina folklora u Šiškovcima" u Domu kulture, a centralna pozornica nalazila se na školskom igralištu. 3. rujna održavala se smotra folklora svatovskih običaja i napjeva, dok se 3. i 4. rujna mogla pogledati izložba.

Zašto baš "Dani Slavka Jankovića"

1. siječnja 1897. Godine u Novim Mikanovcima rođen je dr. sc. Slavko Janković, pravnik, pjesnik, skladatelj, dirigent, glazbeni pedagog, sakupljač šokačkih napjeva. Po ocu Janković iz Gundinaca, a po majci Jemrić "Keljin" iz Šiškovaca. Bavio se glumom, režijom, vodio pjevačke i tamburške zborove, objavljivao knjige, ali najviše je dao kao muzikolog. Sakupio je oko dvadeset tisuća dvostiha, a proslavio se kao autor "Svatovca" i "Slavonskog bećarca". Koliko je volio i živio etnomuzikologiju govori to da je umro u Delnicama držeći seminar 29. lipnja 1971. godine.

Želeći spojiti sve ono što je Slavko Janković pridonio za kulturu, organizatori, KUD "Slavko Janković" Šiškovci te Općina Cerna, su se odlučili za smotru svatovskih običaja i napjeva u njegovu čast.

Ove godine nastupilo je pet kulturno-umjetničkih društava te dvije pjevačke skupine: KUD "Vesela šokadija" Gundinci, KUD "Tkanica" Vinkovci, KUD "Ravnica" Oštra Luka-Bok (BiH), KUD "Sloga" Sikirevci, KUD "Ravnica" Stari Perkovci, muška pjevačka skupina "Sikirevčani" Sikirevci te ženska pjevačka skupina KUD-a "Slavko Janković" Šiškovci.

Obilje pjesme, plesa, nadasve starih i pomalo ili potpuno zaboravljenih svatovskih običaja, prezentirano je posjetiteljima ove smotre. Prikazivalo se brijanje kuma, darivanje mladenaca, ples s mladom i mladoženjom, kumovska čast, a bio je tu i pokoji skeč KUD-a "Tkanica" koji je nasmijao posjetitelje, a prikazali su što se događa kad svi gosti odu.

KUD "Ravnica" Stari Perkovci donio je na pozornicu pravu sliku pomalo zaboravljenih svatova. Bogato ruho, bogati otarci, a nadasve zanimljiv prikaz ulaska mlade u novu kuću unoseći kruh i sol za blagoslov. Prikazali su i kićenje glavnih gostiju otarcima, kao i sjedenje mlade u krilu svekru, kumovsku čast, a i nekadašnje darivanje mladenaca dukatima. Jedan skoro u cijelosti zaboravljen običaj je kumina grana koja je okićena, a prodaje se onome tko ponudi više, a nakon kupnje grana se gazi. A jedan zaboravljeni običaj ponudili su i članice i članovi KUD-a "Sloga" Sikirevci koji prikazali snaše koje pjevaju mladencima, domaćinima, kumovima, djeveru i djeveruši i oni im darivaju novce te brijanjem kuma prije ispraćaja kući. Zanimljivo je bilo i pogledati članice iz Oštre Luke-Bok iz susjedne nam Bosne i Hercegovine jer su prikazali običaj dolaska po mladu i darivanje mlade od strane svekrve.

Opširniju foto galeriju (190 fotografija) donosimo u sekciji: "Medijska praćenja"!

Za dobar provod do jutarnjih sati pobrinuo se tamburaški sastav Caprio koji je bio izvrstan kao i do sada.

Vidimo se dogodine na 2. "Danima Slavka Jankovića".

Tekst i fotografije: Anita Bubalo Jambrović (Šokački Portal)

Tražilica

NAJGLEDANIJE

IZDVOJENO IZ ARHIVE


ISSN broj elektroničke publikacije: 1848-8072 Izrada i održavanje: ETNO MEDIA 2012-2015 Sva prava pridržana!