min kulture header potpora 2015SPfacetwityouvim

logo-banner

reklama banner_top_header_em.png

 

NAJNOVIJE

 • Tradicija
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

[VIDEO] Okrugli stol o čika Šimi Seletkoviću i koncert njemu u čast

 • OBJAVIO:  Šokački Portal (Kontakt email: redakcija@sokacki-portal.com)
 • DATUM OBJAVE:
 • Nedjelja, 03 Travanj 2016 14:50

Na uskrsni ponedjeljak – 28. ožujka 2016. u Donjim Andrijevcima održan je OKRUGLI STOL O ČIKA ŠIMI SELETKOVIĆU I USKRSNI KONCERT NJEMU U ČAST.

Opširniju foto galeriju (231 fotografija) donosimo u sekciji: "Medijska praćenja"!

Članovi obitelji Seletković i mnogi ugledni gosti iz svijeta tamburaške glazbe, medija i kulturnih djelatnosti okupili su se u obiteljskoj kući Seletković u Donjim Andrijevcima. Domaćini su uredili Spomen-sobu u kojoj je bio izložen dio glazbene ostavštine poznatoga tamburaškog pedagoga Šime Seletkovića. Izložene su brojne fotografije, priznanja, note i glazbeni instrumenti koje je ovaj glazbenik koristio za života u svojoj bogatoj glazbeničkoj djelatnosti. Tu su se susreli najstariji i najmlađi: devedesetsedmogodišnji Tomo Zmajić, čika Šimin suvremenik, i Marko Nosić, dječak koji je bio jedan od posljednjih Šiminih učenika. U općinskoj velikoj vijećnici održan je okrugli stol koji je započeo prezentacijom dokumentarnog filma pod nazivom „Sve Šimine tambure“. Dokumentarac je snimljen 2014. godine u Donjim Andrijevcima u produkciji Hrvatske radio televizije, režirao ga je Krunoslav Tomašević a prikazuje važnije detalje iz glazbenog života čika Šime Seletkovića. Okrugli stol je otvorio načelnik općine Donji Andrijevci Tomislav Marijanović a moderirao ga je poznati glazbenik i novinar Mario Jurković iz Slavonskog Broda. Uz prisjećanja na pedagoško i glazbeno stvaralaštvo čika Šime koji je naučio svirati oko 3.000 tamburaša tema Okruglog stola bila je opravdanost osnivanja Spomen-doma čika Šime Seletkovića. U raspravi su sudjelovali načelnik općine Donji Andrijevci Tomislav Marijanović, čika Šimin sin - umirovljeni glazbeni pedagog i glazbenik Krunoslav Seletković, umirovljeni muzikolog i dirigent Mihael Ferić iz Slavonskog Broda, glazbenik, pjevač i skladatelj Šima Jovanovac iz Županje, televizijski voditelj Hrvatske radio televizije Branko Uvodić, ravnateljica Muzeja Brodskog Posavlja Danijela Ljubičić-Mitrović, ravnatelj Državnog arhiva u Slavonskom Brodu Ivan Medved, predsjednik Brodske udruge tamburaša Krešimir Dokuzović, pročelnica Konzervatorskog odjela u Slavonskom Brodu Željka Perković, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, šport i kulturu Brodsko-posavske županije Anica Vukašinović, etnologinja Marija Vučković, predsjednik Kulturno-umjetničkog društva ''Tomislav'' Donji Andrijevci Krešimir Vučković i nekadašnji predsjednik KUD-a "Stjepan Živić" (koje je ranije postojalo u Donjim Andrijevcima) Jerko Zovak. U ime obitelji, Danko Seletković zahvalio je svim sudionicima okruglog stola na podršci i najavio je daljnje prikupljanje glazbenih i drugih materijala za postavljanje Spomen doma čika Šime Seletkovića. 

Nakon okruglog stola, u župnoj crkvi u Donjim Andrijevcima održan je Uskršnji koncert u spomen na čika Šimu Seletkovića. Pokrovitelji koncerta bili su Župni ured svetoga Andrije apostola Donji Andrijevci i Općina Donji Andrijevci. Organizator koncerta i dirigent bio je Neno Seletković, a program je vodio Branko Uvodić. Koncertu je nazočio i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić.  Nastupali su Predrag Stojić iz Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, Mario i Marina Brkić iz Slavonskog Broda, Helena i Klara Degmečić iz Donjih Andrijevaca, Muška pjevačka skupina „Starotopoljani“ iz Starog Topolja i „Tamburaši sa Svržnice“ iz Donjih Andrijevaca.

Šokački Portal jedini Vam donosi i snimku koncerta održanog u čast čika Šimi Seletković - LINK!

Sljedeće godine bit će obilježena stota obljetnica rođenja čika Šime Seletkovića pa se nadamo da će inicijativa o otvaranju njegova Spomen doma, uz pomoć nadležnih struktura koje mogu riješiti potrebnu zakonsku regulativu, biti uspješno realizirana.

Tekst i fotografije: Željko Vurm; Video: Etno Media

Tražilica

NAJGLEDANIJE

IZDVOJENO IZ ARHIVE


ISSN broj elektroničke publikacije: 1848-8072 Izrada i održavanje: ETNO MEDIA 2012-2015 Sva prava pridržana!