min kulture header potpora 2015SPfacetwityouvim

logo-banner

reklama banner_top_header_em.png

 

NAJNOVIJE

 • Tradicija
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

[PRATILI SMO] U Trnjanima održana 5. revija „Obnavljamo baštinu“

 • OBJAVIO:  Šokački Portal (Kontakt email: redakcija@sokacki-portal.com)
 • DATUM OBJAVE:
 • Utorak, 29 Rujan 2015 00:00

Revija rekonstruiranih i ručno izrađenih nošnji održana je 26. rujna u Trnjanima. U organizaciji KUD-a „Lovor“ iz Trnjana, petu godinu zaredom u suradnji sa Posudionicom i radionicom narodnih nošnji iz Zagreba, ovoj jedinstvenoj reviji u Hrvatskoj, koja je i takmičarskog karaktera svake godine pristupa sve veći broj sudionika i sudionica.

Opširniju foto galeriju (327 fotografija) donosimo u sekciji: "Medijska praćenja"!

U nazočnoti velikog broja posjetitelja, osoba iz političkog, vjerskog i javnog života , reviji je pristupilo 16 natjecateljica i osam natjecatelja koji su nosili rekonstruirane ili novo izrađene nošnje iz različitih krajeva Hrvatske – Dalmacije, Slavonije, Bilogore, Like. Posavine, Đakovštine.

Prosudbena komisija koja je ocjenjivala uspješnost izrade i rekonstrukciju svake natjecateljske nošnje i ukupni dojam koji ostavlja model koji nošnju nosi, u sastavu Branka Uzelac, Josip Forjan i Marija Gačić, jednoglasno su prvu nagradu dodijelili nrodnoj nošnji iz zagrebških Šestina, koju su izradile majstorice iz HSPD-a „Sljeme“, „Šestinske švelje“ i modelima koji su nošnju nosili Filipu Gošeku i Dori Vuk.

Drugu nagradu osvojila je izrađivačica, istovremeno i model Eva Plavšić iz Beravaca, koja je izradila zlatom vezenu narodnu nošnju.

Treće mjesto pripalo je veziljama Tkalačke radionice KUD-a „Kraljica Katarina“ iz Donjeg Lapca, koje su napravile narodnu nošnju kakva se nosila u Kraljevoj Sutjesci u BiH, mjestu odakle su potekli, te modelima koji su nošnju nosili Nadi Marošić i Miri Tomiću.

Nagradu za scenski nastup dobili su također i vrlo zanimljivi modeli Magdalena Orešković i Filip Kostelc iz Otočca. Pohvala za vrlo uspješnu rekontrukciju narodne nošnje pripala je KUD-u „Koledišće“ iz Jezera na otoku Murteru, modelima Idi i Anđeli Ukas, i Viktoru Lapov Padovan.

Posebno zanimljiv folklorni program tijekom cijele revije izveli su KUD „Lovor“ Trnjani, KUD „Šokadija“ iz Strizivojne i Kud Seljčka sloga“ Posavski Bregi.

Uz potporu Minitrstva kulture, Brodsko-posavkse županije i općine Garčin , KUD „Lovor“ iz Trnnjana, čiji članovi također izrađuju i rekonstruiraju narodne nošnje, svake godine priredi jedinstvn i zanimljiv program u kojem uživaju brojni posjetitelji – zaljubljenici u narodne nošnje i tradiciju. Ovo kulturno-umjetničko društvo nadaleko je poznato, osim po izvođenju izvornih pjesama i plesova Slavonije i nastupima u zemlji i inostranstvu, po izradi domaćeg tkanja, kožuha,ukrasnih cvjetova za ženska oglavlja, izradi muških čarapa s ornamentima, vezenju zlatovezom i dr. Svoje znanje stariji članovi prenose nesebično na mlađe, pa su njihove probe prave male i vrlo zanimljive radionice na kojima podjednako sudjeluju i mladi i stariji članovi društva i iz kojih izlaze i nove i rekonstruirane narodne nošnje, te se na taj način narodne nošnje čuvaju i spašavaju od zaborava. Društvo broji 50-ak članova, postoji od 1928. godine, a već 12 godina pod imenom „Lovor“ pronosi i promovira slavonske pjesme, plesove, običaje i nošnju.

Tekst: Ranka Peh (Šokački Portal); Fotografije: Željko Peh (Šokački Portal)

Tražilica

NAJGLEDANIJE

IZDVOJENO IZ ARHIVE


ISSN broj elektroničke publikacije: 1848-8072 Izrada i održavanje: ETNO MEDIA 2012-2015 Sva prava pridržana!