min kulture header potpora 2015SPfacetwityouvim

logo-banner

reklama banner_top_header_em.png

 

NAJNOVIJE

 • Tradicija
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

[NAJAVA] 11. „Stanarski susreti“ u Babinoj Gredi

 • OBJAVIO:  Šokački Portal (Kontakt email: redakcija@sokacki-portal.com)
 • DATUM OBJAVE:
 • Utorak, 26 Kolovoz 2014 18:00

11.STANARSKI SUSRETI ODRŽAVAJU SE 31.08.2014 NA STANKOVOM STANU U BABINOJ GREDI

Udruga za promicanje i očuvanje šokačke baštine „Šokadija“ Babina Greda već 11. puta zaredom organizira manifestaciju „Stanarski susreti“. Održavaju se jednom godišnje na jednom od babogredskih stanova.

„Stanarski susreti“- natjecanje stanara i stanarica u dojučerašnjim svakodnevnim radnim disciplinama. Održavaju se posljednje nedjelje u kolovozu na jednom od babogredskih stanova.

Stanovi su ponos naše Šokadije i jedne su od prvih farmi na svijetu. Od pamtivijeka su svojom ljepotom kitili našu Slavoniju i davali joj posebnu čar, živost i bogatstvo. Na stanu se boravilo i zimi i ljeti. Zimu bi tu provodili najstariji i oni koji su sa svinjama bili na žirovanju, a poslije Đurđeva bi na stan dolazili svi koji su mogli raditi u polju ili čuvati marvu. Stanarice su bile vrsne kuharice, prelje, vezilje i tkalje, a stanari vrli kosci, orači, stolari, kolari, pčelari i govedari. Danas je nažalost sve manje stanova i većina ih je napuštena, zapuštena ili srušena. U babogredskoj katastarskoj općini je donedavno bilo preko 350 stanova, a danas ih je dvadesetak u funkciji.

Neki su opet tijekom Domovinskog rata obnovljeni jer su, naročito u ovom posavskom dijelu Slavonije, bili spas i za narod i za stoku, no ostalo je onih koji nikad nisu napušteni i na kojim i dalje stanari provode svoj mirni život. Na stan treba doći i proživjeti makar jedan dan kako bismo osjetili svu ljepotu slavonske pitomosti i uživo vidjeli čime se svakodnevno zanimao stanarski bračni par. U stanarskom ambijentu je zadržan stari način života, obiluje prekrasnom netaknutom prirodom, na stanovima su stare kolibe kakve se više ne grade sa starinskim namještajem.

Da bi smo dočarali stanarski način života, svake godine organiziramo „Stanarske susrete“, natjecanje stanara, stanarica i čobana (dječaka). Natjecateljske discipline su radnog i zabavnog karaktera i sve nas vraćaju u blisku prošlost stanarskog življenja. Cilj održavanja manifestacije je očuvanje stanova, starih običaja, načina života, čobanskih igara, narodnih jela i govora. „Stanarski susreti“ su najznačajnija manifestacija koja je u turističkoj ponudi na području Općine Babina Greda i Vukovarsko-srijemske županije jer jedino stanovi postoje još na babogredskom hataru. Upravo zbog toga je riječ o specifičnoj manifestaciji koja svojim održavanjem obnavlja zaboravljeni život na stanovima.

Stanarice se natječu u pripremanju starinskih jela (juha,glavno jelo, kolači), predu, namaču vunu, pletu štranjgu, cijepaju drva, čupaju gusku, lože vatru, pucaju pucavice u rešetu, prišivaju tarabnice i sl.

Stanari prezentiraju vještine pri postavljanju šiba na kosu, djelanja( đelanje) kolaca, građe, dubljenju dubi, pravljenje ražnjeva, djelanje triješća za odlaganje vatre, prženju slanine na ražnju, podsicanju rastića (sjekirom obaraju stabla), prerezivanje drveta vučnom starom pilom, otkivanju kose, utovarivanju panja vintom, pripremanju kola za uvažanje vozova sijena, slame itd.

Čuvajući stoku na stanu, djeca su se igrala raznim „priručnim“ igračkama (štap, svinjarska kandžija, nož, škloca, torbica, kapa i druge osobne stvari). Štapove su preskakali, njima se nadvlačili, provlačili se ispod njih, igrali se čvare i piriza. Kandžijom su pucketali, tko će bolje, jače i duže, a nožem su pravili svirale, kotrljače od bundeva, traktore od krastavaca i ukrašavali štapove, igrali se kučke i štenića, krali lubenice i mladi kukuruz te se natjecali tko će biti najuspješniji u jedenju. 

Djeca se natječu u disciplini za čobane, a naziv čobani je turcizam koji je označavao čuvare stoke( krava i svinja) na paši.

Tražilica

NAJGLEDANIJE

IZDVOJENO IZ ARHIVE


ISSN broj elektroničke publikacije: 1848-8072 Izrada i održavanje: ETNO MEDIA 2012-2015 Sva prava pridržana!