min kulture header potpora 2015SPfacetwityouvim

logo-banner

reklama banner_top_header_em.png

 

NAJNOVIJE

 • Tradicija
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Održana tradicionalna pokladna manifestacija „Petaračke buše“

 • OBJAVIO:  Šokački Portal (Kontakt email: redakcija@sokacki-portal.com)
 • DATUM OBJAVE:
 • Četvrtak, 06 Ožujak 2014 02:49

Tradicionalna kulturna, pokladna manifestacija „Petaračke buše“ održava se u Petardi u predkorizmeno vrijeme, stoljetni običaj Buša zadržao se od vremena Turaka. Manifestacija se ove godine održavala od 2. do 4. ožujka 2014. godine. Svakoga dana u 15 sati selom su prošetale Buše. Svi, koji su željeli mogli su na tri dana postat dijelom jedinistvenih baranjskih običaja.

Program kulturne manifestacije započeo je u nedjelju 2. ožujka mimohodom "Lipih buša" i gostujućih KUD-ova ulicama sela. Ove godine su u mimohodu sudjelovala tri KUDa: Sv. Ana iz Radikovaca, Vesela šokadija iz Koritne i KUD domaćin Seljačka sloga Baranjsko Petrovo Selo. „Lipe buše obilazile su selo i pokazivale dijelove narodne nošnje i pokrivala za glavu. Žene se oblače u muške narodne nošnje, a muški oblače žensku narodnu nošnju. Nakon obilaska sela uslijedila je zabava u Mjesnom domu za mještane i sudionike programa uz zvuke taburaškog sastava „Ladovina“.

Sljedeći dan, u ponedjeljak 3. ožujka program je nastavljen mimohodom "Lipih i Strašnih buša". Oprava „Strašnih buša“ je različita, izvorna narodna nošnja obogaćena zimskim kožuvima. Odjevni predmeti okrenuti su naopako, tj. lica na naličje. Određeni dijelovi nošnje, primjerice gaće popunjavaju se slamom kako bi izgledali što ružnije. Buše glave pokrivaju ružnim maskama, koje predstavljaju likove životinja i drugih ružnih strašila. Buše nose dugačak kožuh preokrenut tako da je runo na vanjskoj strani, te oko pojasa remen na kojemu visi klepka i na nogama bijele platnene gaće napunjene slamom svezane ispod koljena, a umjesto cipela nose čizme ili opanke. „Strašni buše“ u rukama nose štap i zvono. Prema legendi, „Strašne buše“ svojom drekom i galamom, bile su predhodnici u protjerivanju Turaka s naših prostora.  Drugoga dana program je završen zabavom u Mjesnom domu uz glazbeni sastav „Treća smjena“.

U utorak, 4. ožujka, posljednjeg dana manifestacije, mjestom su se prošetale „Strašne buše“, nakon čega je u 17 sati započelo spaljivanje fašnika. Fašnik je simbol svih nevolja i zala iz prošle godine. Nekada su Buše tjerale Turke, a danas sva zla koja su pratila Petarce u protekloj godini. Nakon što su izrečeni najveći poblemi u Hrvatskoj, općini i selu, navedeni su i ismijani svi ministri koji su kupovali skupe automobile, dok se „biro“ puni. Buše su spalile na lomači automobile i „biro“. Kao i svake godine gosti i Buše su mogli uživati u ukusnim zalogajima pečenog vola na ražnju. Zabave za sve sudionike i posjetitelje započela je u 20 sati, prisutni su mogli uživati u zvucima „Treće smjene“ i taburaškog sastava „Fijaker“. 

„Petaračke buše“ su tradicionalna kulturna manifestacija, ali i veliki ponos za sve stanovnike „Petarde“. Svi stanovnici sela se mjesecima pripremaju i raduju zbog ovoga događaja, svoju ljubav prema tradiciji i običajima svoga sela brižno čuvaju, ali i marljivo prenose na mlađe naraštaje. Žive i odrastaju uz bogatu tradiciju sela. Žive za tri vesela dana, i željno ih iščekuju čitave godine - jer tada je sve dopušteno! Šala, pjesma, smijeh odjekuju Petardom i svjedoče o bogatoj kulturnoj baštini koju su stanovnici Baranjskog Petrovog Sela, Petarci očuvali od zaborava i svake godine je iznova oživljavaju na svoj jedinstven način.

Tražilica

NAJGLEDANIJE

IZDVOJENO IZ ARHIVE


ISSN broj elektroničke publikacije: 1848-8072 Izrada i održavanje: ETNO MEDIA 2012-2015 Sva prava pridržana!