min kulture header potpora 2015SPfacetwityouvim

logo-banner

reklama banner_top_header_em.png

 

NAJNOVIJE

 • Tradicija
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Rekordan broj izlagača na Sajmu tradicijskih obrta i rukotvorina

 • OBJAVIO:  Šokački Portal (Kontakt email: redakcija@sokacki-portal.com)
 • DATUM OBJAVE:
 • Utorak, 10 Rujan 2013 22:02

Iako se očekivalo kako je Sajam tradicijskih obrta i rukotvorina ove godine biti najmasovniji po pitanju broj izlagača, interes je u konačnici bio puno veći, te je tako pozitivno iznenadio i same organizatore. Riječ je o 107 izlagača koji se u vinkovačkom Gradskom parku predstavljaju Vinkovčanima i njihovim gostima od dana otvorenja Folklornih večeri, pa sve do zatvaranja Vinkovačkih jeseni.

Iznimno smo zadovoljni što su čuvatelji tradicije prepoznali Vinkovačke jeseni kao prigodu za prezentiranje njihovih vrijednih radova. U prvom planu imamo izlagače tikvica, ukrasnih boca, fraklića, šlingeraja, suvenira od drveta i ostalih materijala pogodnih za tradicijske suvenire, a naravno da prednjače oni s motivima Vinkovačkih jeseni“ istaknula je Nevenka Ferinac članica organizacijskog tima Vinkovačkih jeseni zadužena za ovaj Sajam.

Zadovoljstvo Sajmom nisu skrivali ni brojni izlagači koji, osim što se iz godine u godinu vraćaju na ovaj događaj, na određeni način potiču i ostale da se bave ovakvim djelatnostima. Naime, gledajući kako dugogodišnji izlagači godinama uspješno posluju kroz Sajam, svake godine je sve veći broj onih koji se također odlučuju upustiti u ove poduzetničke vode. Upravo takva logika 2013. godine dovela je do rekordnog broja izlagača. A da se uistinu raznovrsnih tradicijskih detalja ima prigode vidjeti, govore i priče s nekoliko štandova koje smo obišli.

„Kožna srca kao nakit oko vrata u šokačkom stilu, remenje, široke kožne pojaseve koji mogu ići i na nošnje, te ono što također imam su ukrasni drveni predmeti, okviri za slike, te razni komadi namještaja koji su rađeni u shabby(tradicionalnom) stilu i decoupage tehnici“ pojasnila je sadržaj svog štanda Nataša Čuljak koja ističe da postoji interes prolaznika, koji se nerijetko pretvore i u kupce. „Žene naročito vole, a zatim i kupuju nakit koji ide oko vrata“ – iznosi svoja prodajna iskustva Čuljak, te dodaje „Sajam je iz godine u godinu sve bolji o čemu svjedoči broj izlagača, samo je određeni nedostatak što je malo onih koji dolaze s novim, do sad neviđenim rukotvorinama. Ali, u svakom slučaju je prelijepo što za ovu manifestaciju imamo puno suvenira o Vinkovačkim jesenima i vidi se da je to izuzetno traženo“ – iskrena je na kraju Čuljak.

Janja Vranješević ističe kako na njezinom štandu najveći interes vlada za dukatima, iako se ponosi i s izloženim šokačkim otarcima, naušnicama, nošnjama i keceljama, od čega je sve ručni rad. „Isto tako velik interes vlada i za ručnicima oko kojih budući mladenci već sada razmišljaju o tom detalju na Najsretnijem danu, te tim povodom na Sajmu kupuju ovaj ukras koji se naravno može koristiti i za uskrsne košare“ naglašava Vranješević.

Marija Jovanić iz vinkovačke udruge Zlatovez za svojim štandom nastoji pronaći kupce za ručne radove od ove vrste materijala. „Imamo po jednu žensku i mušku nošnju u zlatovezu, ali i u ovom materijalu ukrašene boce, izrađene slike, pojaseve, ogrlice, torbice, broševe, medaljone, privjeske, češljiće, dukatiće, torbice...ma jednostavno sve ono što je moguće izraditi u zlatovezu“ – otkriva Jovanić, kod koje, kako sama kaže, najveći interes vlada za narukvicama od zlatoveza.

Prodaji suvenira okrenula se Marija Božinović, na čije štandu prevladavaju oslikane boce. „Uz boce, tu su i slike, majice i svi ostali predmeti po kojima je moguće slikati. Ono što kod kupaca pobuđuje najveći interes su oslikani predmeti s motivima Slavonije, prikazi slavonskih običaja i narodnih nošnji, te Šokice i Šokci na predmetima“ – istaknula je Božinović.

Među brojnim izlagačima svakako u oči upadaju i radovi mlade 16-godišnje Andreje Listeš, čiji roditelji s ponosom pokazuju i uspješno promoviraju izložena djela. „Riječ je o umjetničkim radovima za kojima uistinu vlada interes, a kada posjetitelji vide koliko je autorica mlada ostanu oduševljeni. S ove strane prodajnog mjesta možemo vidjeti koliko se cijeni ručni rad, unatoč sve većoj navali robe s Dalekog istoka“ zadovoljno ističe Andrejin otac Vlatko.

 vinkovackejeseni.hr

Tražilica

NAJGLEDANIJE

IZDVOJENO IZ ARHIVE


ISSN broj elektroničke publikacije: 1848-8072 Izrada i održavanje: ETNO MEDIA 2012-2015 Sva prava pridržana!