min kulture header potpora 2015SPfacetwityouvim

logo-banner

reklama banner_top_header_em.png

 

NAJNOVIJE

 • Tradicija
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Gradski muzej Požega Vas poziva...

 • OBJAVIO:  Šokački Portal (Kontakt email: redakcija@sokacki-portal.com)
 • DATUM OBJAVE:
 • Subota, 24 Kolovoz 2013 07:22

„Peškir, jedna zaboravljena priča“, tradicijski peškiri požeškoga kraja 

Mjesto održavanja: Gradski muzej Požega, Velika izložbena dvorana
Svečano otvorenje: 29.08.2013 u 18:30 sati
Datum početka/završetka: 29.08.2013. / 13.09.2013.
Organizator: Gradski muzej Požega, Etnološki odjel
Vrsta događanja: etnografska izložba,
Popratno događanje: kreativna etnografsko-likovna radionica za djecu (05. i 12.09. 2013. u 17 sati)
Sažetak programa:

Etnološki odjel Gradskog muzeja Požega za vrijeme održavanja „Glazbenog festivala Slavonije“ predstaviti će se 29. kolovoza etnografskom izložbom tradicijskih peškira požeškog kraja pod nazivom „Peškir, jedna zaboravljena priča“. Ovom izložbom prezentirat će se dio građe iz fundusa Gradskog muzeja Požege, odnosno predmeta iz Zbirke tekstila.

Tradicijski ručnici - peškiri kao značajni dio građe spomenute Zbirke, ogledalo su bogatstva i raznovrsnosti tkalačkih tehnika i vezova požeškoga kraja. Mnogostruka funkcija, od uporabne primjene u svakodnevnom životu do vrijednosne, ukrasne i obredne uloge u životnim i godišnjim običajima biti će prezentirana na dva načina, ambijentalnim prikazom kroz fotografije i modelima 2D likova, koji će predstavljati aktere pojedinih običaja s originalno postavljenim predmetom – ručnikom u prostoru, te predstavljanjem samih predmeta iz Zbirke tekstila popraćenih pričom o njihovoj namjeni i funkciji.

Ručnik ili peškir bio je izuzetno bitan u svakom domaćinstvu, te je u prošlosti imao mnogostruku ulogu: od praktične primjene u svakodnevnom životu do simboličke uloge u svim životnim običajima, od rođenja, svadbe pa do smrti, te godišnjim običajima. Kroz povijest njegove izrade ogledaju se tkalačke vještine i likovna kreativnost seoskih žena, i utjecaj građanske kulture i migracija koje su se zbivale na ovom prostoru.

Cilj ove izložbe osim prikupljanja novih podataka, je i predstavljanje teme i zbirke široj javnosti, posebno u edukativne svrhe, te sagledavanje ručnika kao bitnog dijela materijalne i nematerijalne vrijedne kulturno - etnografske baštine kroz njegove društvene, estetske, lokalno-regionalne specifičnosti. U želji populariziranja tradicijske baštine mlađim naraštajima, izložbu će pratiti kreativna etnografsko-likovna radionica za učenike nižih razreda osnovnih škola i video projekcija tkanja peškira na tkalačkom stanu.

„Muzej u loncu“, prezentacija dosadašnjeg rada projekta uz degustaciju zaboravljenih jela Požege i Požeštine

Mjesto održavanja: restoran Grgin dol, Požega
Početak: 01.09.2013. u 20:30 sati
Organizator: Gradski muzej Požega, Etnološki odjel
Vrsta događanja: prezentacija projekta, novog dizajna bloga Muzej u loncu, degustacija tradicijskih jela
Sažetak programa:

Muzej u loncu je projekt Gradskog muzeja Požega kojimu je cilj kroz stručno istraživanje i dokumentiranje starih i zaboravljenih jela grada Požege i Požeštine popularizirati običaje i povijest ovog kraja. Jednako tako, Muzej u loncu želi skrenuti pozornost na mnoge mogućnosti iskorištavanja rezultata istraživanja, od gastronomske valorizacije ovog dijela Hrvatske kroz zaštitu nekih od jela kao nematerijalnog kulturnog dobra RH, zaživljavanja zanimljivih tradicijskih jela u ugostiteljskim objektima, osmišljavanje i proizvodnju gastrosuvenira, do promicanja ekoloških vrijednosti tradicijske i prirodne hrane kroz pokretanje izrade namirnica za tradicijska jela u malim gospodarstvima.

Promičući ove ciljeve, Muzej u loncu je sa izložbom 'Baš se nekad dobro jelo, prezentacijskim predavanjem i degustacijom zaboravljenih jela Požege i Požeštine obišao u proteklih godinu dana sedam eminentnih restorana Slavonije (Đakovo, Osijek, Zmajevac, Županja, Ilok, Vinkovci i Višnjica), uvelike šireći interes populariziranjem ove teme.

Nakon godinu dana, uz degustaciju desetak novootkrivenih zaboravljenih jela, želimo Požežanima predstaviti dosadašnja postignuća Muzeja u loncu, njegovu budućnost, ali i novi dizajn bloga Muzej u loncu, promicatelja prošlosti i običaja Požege i Požeštine.

Tražilica

NAJGLEDANIJE

IZDVOJENO IZ ARHIVE


ISSN broj elektroničke publikacije: 1848-8072 Izrada i održavanje: ETNO MEDIA 2012-2015 Sva prava pridržana!