min kulture header potpora 2015SPfacetwityouvim

logo-banner

reklama banner_top_header_em.png

 

NAJNOVIJE

 • Tradicija
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

U Beravci „Ižimača“

 • OBJAVIO:  Šokački Portal (Kontakt email: redakcija@sokacki-portal.com)
 • DATUM OBJAVE:
 • Utorak, 20 Kolovoz 2013 14:02

U nedjelju 08. rujna 2013. godine u Beravcima će se održati 32. manifestacija „Ižimača“. U nastavku vam donosimo cjelovit program ovogodišnje „Ižimače“.

14.00 sati – Povorka sudionika kroz selo
15.00 sati – Zajedničko kolo u etno-parku
15.30 sati – Prikaz rada „Ižimače“ i kušanje jabukovog mošta
16.00 sati – Nastup folklornih skupina i izbor najljepše djevojke, snaše i momka

U Beravci ižimača ima,
Neka dođe, koga to zanima!
1IZIMacaberavci LOGO1

Zlatna jesen u ravničarskoj Slavoniji puna je slatkih plodova, a jabuka je kraljica među njima. Kada se iz tih slatkih jabuka iscijedi - "ižima" još slađi jabukov mošt, časti i veselja može biti. 

Stoga Beravčani i pjevaju:
Diko moja u Beravce dođi,
Na pogaču i na "Ižimaču"!

"Ižimača"- Beravčani nazvaše i svoju veliku folklornu manifestaciju, koja se već dvadesetčetiri puta održala u ovom šokačkom selu, udaljenom četrdeset kilometara od Slavonskog Broda, sjedišta Županije.

Godine 1978. u Beravcima je na inicijativu Muzeja Brodskog Posavlja, u organizaciji KUD-a "Ivan Goran Kovačić", priređena prva "Ižimača", jedinstvena smotra folklora u Hrvatskoj.

Okosnicu ove priredbe čini prikaz "ižimanja"- cijeđenja jabukovog mošta na drvenoj napravi "ižimači" koju okreću konji. "Ižimača" ili "moštara", sastoji se iz dva dijela. Na otvorenom su dubljeni hrastovi valovi sastavljeni u krug. U valovima se okreće teški kameni kotač- "točak" koji drobni voće, a pokreće ga par konja koji tjeraju u krug oko valova. Usitnjeno voće pokupi se i nosi u prešu, drugi dio ižimače, gdje se preša i cijedi - "ižima mošt".

Slatki mošt mogao se piti odmah, ili se od njega pekla rakija. Od jabuka "divljaka" pustilo se da mošt prokisne u ocat- "sirće", koje se upotrebljavalo za jelo i u narodnoj medicini za liječenje ljudi i stoke.

Istovremeno sa Smotrom rastao je u Beravcima i mali etno park, smješten u centru sela iza Crkve sv. Duha. Tu je na lijepoj zelenoj površini smještena "ižimača" , žitnica- "ambar", "vanjska peć" za pečenje kruha i postavljen drveni "đeram"  za izvlačenje vode iz bunara. Tako je tu nastelo seosko dvorište s pripadajućim gospodarskim zgradama.

Etno – park "Ižimača" može se razgledati svakodnevno, a samo jednom godišnje on oživi mnoštvom posjetitelja i izvođača programa, kada se održava folklorna manifestacija "Ižimača" na koju dolaze kulturni-umjetnička društva iz cijele Hrvatske. To je uvijek druge nedjelje u mjesecu rujnu.

Program "Ižimače" sastoji se od povorke KUD-ova kroz selo, a u povorci je i konjska zaprega s kolima natovarenim jabukama koje će se "ižimati". Dolaskom u etno - park zaigra sigurno najveće kolo u Slavoniji. Zatim se demonstrira rad "ižimače", drobi voće i cijedi jabukov mošt, koji se može odmah i kušati, te potom slijedi nastup KUD-ova na ljetnoj pozornici. Tako prođe jedno ugodno nedjeljno poslijepodne. Beravčanima je dan „“Ižimače“ postao drugi „kirvaj“, kada im dolaze gosti sa svih strana.

Dođite i vi u Beravce na "Ižimaču"

1pageizimaca2013

Pogledajte popis sudionika ovogodišnje 32. manifestacije "Ižimača"!

Tražilica

NAJGLEDANIJE

IZDVOJENO IZ ARHIVE


ISSN broj elektroničke publikacije: 1848-8072 Izrada i održavanje: ETNO MEDIA 2012-2015 Sva prava pridržana!