min kulture header potpora 2015SPfacetwityouvim

logo-banner

reklama banner_top_header_em.png

 

NAJNOVIJE

 • Tambura
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

U srcu Slavonije pokrenut studij Tambure na ponos

 • OBJAVIO:  Šokački Portal (Kontakt email: redakcija@sokacki-portal.com)
 • DATUM OBJAVE:
 • Srijeda, 06 Rujan 2017 19:15

Ako niste stvoreni za matematiku, filozofiju, učiteljstvo, pedagogiju, strojarstvo, a jako volite svirati tradicionalna glazbala, poput slavonske tambure, došli ste na svoje jer je u Hrvatskoj, kao prvi u svijetu, osnovan studij Tambure na ponos i diku cijele Slavonije.

Vjerujemo kako ne postoji osoba u Hrvatskoj koja ne zna što je tambura, a osobito odakle dolazi. Premda u glazbenim školama postoje smijerovi za sviranje tambure, mladi glazbenici dosad nisu imali gdje nastaviti s akademskim obrazovanjem za ovaj nacionalno prepoznatljivi instrument, u narodu zvan „tamburica“. „Tamburica“ je trzalački instrument kojeg svaki Slavonac poznaje, a bez prave pjesme na tamburi veselje nije zajamčeno.

Dugogodišnje borbe skladatelja i profesora Davora Bobića i njegovog tima, urodile su polodom te će sada tambura konačno stati uz bok drugih "akademskih" glazbala. No, smjer Tambure bit će specifičan ne samo zato što je prvi u Hrvatskoj nego je jedinstven u čitavom svijetu. Osim Tambure, profesor Bobić se založio da se otvore još dva smjera na Umjetničkoj akademiji u Osijeku na Odjelu za glazbenu umjetnost: onaj gitare i kompozicije, no ne treba zaboraviti i novi diplomski studij Tamburaškog umijeća.

"Nakon puno peripetija, čak osam godina borbe za ovaj instrument, uspjeli smo napokon - u srcu Slavonije - otvoriti ovaj studij. Nažalost, djeca su mogla godinama maturirati tamburu kao glavni predmet u školama, ali nakon toga više nisu mogli nastaviti svoje obrazovanje jer nije bilo vertikale između visokog školstva i srednjoškolskog,o dnosno osnovnoškolskog glazbenog obrazovanja. Mislim da smo time, na neki način, ne samo skinuli jednu veliku nepravdu i teret s naših učenika srednje škole i maturanata, nego smo i obranili nacionalni identitet tambure kao hrvatskog glazbala", rekao je profesor Bobić koji smatra da je potez otvaranja studija zapravo velik iskorak za tamburu kao instrument.

Studij kreće najesen, a prijemni ispit bit će između 14. i 16. rujna, a zasad se čini da je interes velik. Smjer Tambura organiziran je u sklopu studija Žičanih instrumenata. Preddiplomski studij moći će upisati četiri redovna i četiri izvanredna studenta, a na sveučilišnom diplomskom studiju Tamburaškog umijeća, šest je mjesta za redovne i četiri za izvanredne studente.

"Ima puno zainteresiranih studenata za studij što vidimo iz referade koja nam svakodnevno prosljeđuje upite. Ono što je novitet za našu Akademiju jest da smo uz tamburu otvorili prvi studij Kompozicije u istočnoj Europi te studij Gitare i Teorija glazbe. Za sve studije vlada velika 'hajka', osobito u istočnom dijelu Hrvatske jer puno glazbenih škola i srednjih škola rade ljudi s manjkom kompetencija pa će mnogi vjerojatno upisati izvanredni studij. To je također moguće te dobro dođe kao doškolovanje i radi se zbilja o velikom broju zainteresiranih. Mislim da ćemo stvarno imati težak zadatak na prijemnim ispitima. Ova godina će sigurno biti posebna, bit će nam dosta teško, ali se nadam da će biti na ponos Hrvatske. ", otkriva profesor Bobić.

Kako će studentima ovog novog i jedinstvenog studija proteći prva godina studija možemo samo nagađati, ali budući da se radi o veselom i nadasve poznatom instrumentu za nas Slavonce predpostavljamo da će biti zanimljivo. Studentima želimo puno uspjeha u radu, a novootvorenom studiju da svake godine upiše sve veći broj studenata.

Tekst: Anita Bubalo Jambrović (Šokački Portal); Fotografija: Arhiva (Šokački Portal)

Tražilica

NAJGLEDANIJE

IZDVOJENO IZ ARHIVE

p r sp


ISSN broj elektroničke publikacije: 1848-8072 Izrada i održavanje: ETNO MEDIA 2012-2015 Sva prava pridržana!