min kulture header potpora 2015SPfacetwityouvim

logo-banner

reklama banner_top_header_em.png

 

NAJNOVIJE

 • Tambura
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

[PRATILI SMO] 33. Smotra tamburaških sastava u Kobašu

 • OBJAVIO:  Šokački Portal (Kontakt email: redakcija@sokacki-portal.com)
 • DATUM OBJAVE:
 • Petak, 09 Listopad 2015 18:24

U nedjelju, 4. listopada 2015. u Kobašu je održana trideset i treća tradicionalna Smotra tamburaša Brodsko-posavske županije. Smotri tamburaša prethodilo je otvaranje izuzetno zanimljive etnografske izložbe pod nazivom „Bora“. Bora je platno tkano na tradicijski način, a koristilo s za izradu narodnih nošnji ili njezinih nekih dijelova te za kućanski tekstil.

U predvorju osnovne škole „Stjepan Ilijašević“, izložbu su postavile Elizabeta Orić i Manda Mitrović, a izložile su prekrasne primjerke boranih stolnjaka, salveta, dijelove narodne nošnje od kojih je vrlo zanimljiva borana pregača ili zapreg izrađen od bore koji se u Kobašu nekad nosio o čemu svjedoči izložena fotografija nastala davne 1939. godine , kao i kalut, odnosno marama koju su žene u Kobašu nosile oko vrata. Među prekrasnim izložbenim primjercima nemoguće je bilo ne primjetiti odličan unikatni moderni kostim sašiven od boranog platna, vlasništvo g-đe Klaso. Bora se nažalost, više ne tka u Kobašu, ali vrlo vrijedne i lijepe ručne uratke od bore brižno čuvaju kobašanke i ovom prilikom svoje radove izložile su obitelji Klaso, Sekulić, Kolundžić, Orić, Lužanac, Franić i drugi.

U popodnevnim satima u crkvi su koncert crkvenih pjesama imale ŽPS „Golubice“ iz Batrine, a nakon tog održano je već tradicionalno kolo na placu u koje su se uhvatili posjetitelji tamburaške smotre i sudionici koji su pristiugli iz različitih dijelova BPŽ.
U dvorani mjesnog doma nastupilo deset tamburaških sastava, od kojih neki uz vokalnu pratnju, a sve ih je pozdravio Antun Baćo, predsjednik KUD-a „Matija Gubec“ iz Kobaša, zatim načelnik općine Oriovac Antun Pavetić i Klara Šćuka u ime Brodsko-posavske županije.

Pred brojnim posjetiteljima nastupili su tamburaški sastavi KUD-a „Luka Ilić Oriovčanin“ iz Oriovca, KUD-a „Ivan Filipović“ iz V. Kopanice, KUD-a „Tomislav iz Donjih Andrijevaca, TS „ Žitna polja“ iz Sl. Šamca, KUD „Matija Gubec“ iz Kobaša, KUD „Drežnik“ iz Drežnika, KUD „Tamburica“ iz Starog Petrovog Sela, KUD „Luka Lukić“ Brodski Varoš, TS „AIS“ iz Sl Broda, i TS „Rubato“ iz Sl. Broda.

Opširniju foto galeriju (170 fotografija) donosimo u sekciji: "Medijska praćenja"!

Budući da je smotra natjecateljskog karaktera, prosudbena komisija – Mihael Ferić i Dubravko Šef TS KUD-a „Luka Lukić“ iz Brod. Varoša prograslila je pobjednikom i oni će predstavljati BPŽ na četvrtoj državnoj smotri tamburaša u Dugom Selu, a TS „Rubato“ će svoj program izvesti na Reviji nošnji koja će se održati na slijedećoj manifestaciji „Brodsko kolo“ u Slav. Brodu.

Održavanje ove Smotre tamburaša u Kobašu od izuzetnog je značaja za folklornu i tamburašku brodsku scenu jer potiče rad mladih tamburških sastava i samih tamburaša , a nekim od njih su već odavno izašli iz okvira amaterskog stvaralaštva i susrećemo ih na tmburaškoj sceni BPŽ, pa i Republike Hrvatske.

Nakon službenog dijela programa, druženje svih sudionika nastavilo se na zajedničkoj svečanoj večeri uz tamburaše do sitnih sati.

Tekst: Ranka Peh (Šokački Portal); Fotografije: Jasmina Peh (Šokački Portal)

Tražilica

NAJGLEDANIJE

IZDVOJENO IZ ARHIVE

p r sp


ISSN broj elektroničke publikacije: 1848-8072 Izrada i održavanje: ETNO MEDIA 2012-2015 Sva prava pridržana!