min kulture header potpora 2015SPfacetwityouvim

logo-banner

reklama banner_top_header_em.png

 

NAJNOVIJE

 • Tambura
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Ivan Ćosić - Bukvin

 • OBJAVIO:  Šokački Portal (Kontakt email: redakcija@sokacki-portal.com)
 • DATUM OBJAVE:
 • Ponedjeljak, 13 Veljača 2012 15:09

     IVAN ĆOSIĆ – BUKVIN rođen je u Vrbanji  29.10.1954. godine od oca Antuna (1928. –1999.) i majke Katice, rođene Bradić (1926.– 2005.) u srednje stojećoj seljačkoj obitelji. Inače potiče iz bivših bogatih i naprednih seoskih zadruga Ćosić-Jerkovi i Nikoljačić-Bukvini, koje su dale u prošlosti poznate i priznate intelektualce na samoj razini Srednje europskog življenja. Osnovnu školu završio je u selu, dok je Srednju Šumarsku u Karlovcu nakon dva razreda napustio. Bavi se poljoprivredom na svojih 6 hektara posjeda i sve do nedavno zajedno sa šogorom i uzgojem svinja tj. žirovanjem u Vrbanjskim šumama (što je naprasno prekinuto od strane vlasti 2008. godine.) Inače je veseljak i veoma druželjubiv te i jedan od zadnjih istinskih «bećara» koji razumije i proživljava duh prošlih i prohujalih seoskih vremena. Neopterećen je materijalizacijom i sticanjem zemaljskih dobara a zajedno s tim i prezentiranjem sebe u ne kakovim višim sferama življenja, zbog svega onoga što radi, a isto nesebično daje u javnost na prosudbu puku i na obogaćivanje domovinske kulturne baštine.

        Od 1971. (kada sudjeluje u pripremi Hrvatskog proljeća u selu i okolici) do 1974. djeluje s prijateljima na buđenju nacionalne svijesti u svome selu. Od godine 1975. do danas je aktivni djelatnik u kulturi i politici te ostalim društvenim događanjima u selu i šire(Cvelferija, Međbosuće, Srem, Slavonija, Hrvatska i Podunavlje). Jedan je od pokretača i obnovitelja rada mjesnog KUD-a »Posavac«, (obnovljen 1977.) te i član istoga tijekom tridesetogodišnjeg rada društva (jedno vrijeme tijekom 2007. i predsjednik), zatim je s nekolicinom prijatelja pokretač i urednik mjesnog lista »Tena« (pokrenut 1984. koji nažalost više ne izlazi). Sudjelovao je u obnavljanju rada Matice hrvatske u Županji (1990.) te potom osnovao s prijateljima Maticu hrvatsku u Vrbanji (1990. već jedno vrijeme ne radi) svojevremeno je bio član i pokretač više godina aktivnog Vrbanjskog kulturnog kruga (djelovao za vrijeme rata 1991.-1995.). Jedan je od osnivača i pokretača rada društva za očuvanje kulturne baštine sela imenom »Possesio Werbania«, 2004.godine, te je među začetnicima i osnivačima društva »Udruga povjesničara i baštinika zavičajne starine Slavonije, Srema i Baranje«, osnovane 2003.godine, gdje je i dopredsjednik. Zatim je s još nekolicinom Cvelfera osnivač udruge za kulturu »Duhovno Hrašće–Naša Gospa Šumanovačka«, te je zajedno s inžinjerima šumarije Vrbanja i izdavačkom kućom »Privlačica« pokretač likovne kolonije »Rabra« (obadvije udruge osnovane 1992.godine). Do nedavno je bio i član Hrvatskog sokola u Vinkovcima, kluba kolekcionara u Županji, zatim i Društva za proučavanje podrijetla Hrvata u Zagrebu., zatim još nekolicine udruga u cvelferiji. (Iz kojih je na žalost zbog mnogih  nametnutih  obveza na drugim poljima morao istupiti ) .

       Suradnik je nekoliko sadašnjih i bivših listova i časopisa u Slavoniji: Županjskog vjesnika, Županjskog zbornika, izdavačke kuće »Privlačica« i većine njezinih izdanja, časopisa  »Hrašće«, revije Đakovački vezovi, Vinkovačkog lista, Vukovarskog Zbornika. Suradnik je nekoliko radio postaja: Županja, Vinkovci, Osijek i Zagreb, te Hrvatske i Vinkovačke televizije( koje su o njemu i selu Vrbanji te Cvelferiji snimile  12 dokumentarnih emisija). Sudionik je osamnaest znanstvenih skupova »Nijemci i Austrijanci u hrvatskom kulturnom krugu«, suradnik je i rado viđen u Hrvatskom institutu za povijest (s čijim djelatnicima usko surađuje) te Državnom arhivu Hrvatske u Zagrebu, zatim Etnografskom muzeju u Zagrebu. Kao pučki pisac i amater povjesničar sudjelovao je na niz kulturno–povijesnih skupova o Slavoniji i Sremu i poznatim povijesnim ličnostima iz hrvatskog vojnog i političkog kruga, Zagreb, «Ban Jelačić», Vinkovci, «Ban Šokčević» itd. (okruglim  stolovima »Urbani Šokci« u Osijeku i Somboru,Kulturno –povijesnim događanjima u Baču, zatim jedinstvenoj manifestaciji posvećenoj Vojnoj Granici «Odavno smo Graničari stari» u selu Štitaru, te pjesničkim smotrama u Županji, Đeletovcima, Lovasu itd.).

        Tijekom proteklih nekoliko godina postavio je nekoliko značajnih izložbi iz povijesti Cvelferije, Srijema i Slavonije te Hrvatske:» Krila Vrbanje» (o zrakoplovcima iz mjesta Vrbanje i zrakoplovstvu Hrvatske od 1925. do 1945.),» Cvelferija u Drugom svjetskom ratu (1941. – 1945.)», «HSS u Cvelferiji» (povodom devedeset godina postojanja) i izložbu o banu Josipu Jelačiću, (povodom 200 godišnjice rođenja) zatim izložbu «Vrbanja na fotografiji 1885.-1945.» povodom održavanja 14 Raspjevane Cvelferije održane u Vrbanji, pored toga još deset izložaba s raznim temama postavljenim u selu i na prostoru Županije Vukovarsko –Srijemske). Godine 2006. zajedno s djelatnicima Posudionice nošnji iz Zagreba i ravnateljem Josipom Forijanom te etnologinjom Katarinom Bušić iz Etnografskog muzeja Hrvatske, sudjelovao je kao stručni savjetnik u projektu i izložbi o etno–baštini sela Vrbanje, povodom čega je tiskana i popratna knjiga – katalog te postavljena dvotjedna izložba u Vukovaru. Iz tiska mu je do sada izašlo 18 knjiga od 1994. do 2011. godine (od toga tri koautorske), zatim ima jednu u rukopisu, jednu u tisku te u pripremi dvije. Od 1983. do sada je u raznim tiskovinama objavio više od 160 tekstova s temama iz povijesti, etnologije, književnosti, itd., povremeno piše pjesme s temama iz šokadije (s ciljanom tematikom povodom nekih događanja), zatim piše priče na domaćoj ikavici i izgovoru sela Vrbanje (iste su tiskane i objavljivane u zbornicima radova na prostoru Srijema, Slavonije  i zasebnim tiskovinama).

       Jedan je od pokretača višestranačja i demokratskih sloboda na području bivše općine Županja, od kraja 1989. Obnovio je rad HSS-a u Cvelferiji (u prvim danima djelomično i HDZ-a) te je  sudionik obnavljanja stranke na području župansko–drenovačke Posavine i šire. Po svojim stavovima slovi kao umjereno–konzervativni regionalist, šokac–graničar–srijemac i domobranski usmjeren (poštujući opće hrvatske i mitel–europske tradicionalne vrijednosti življenja). Sudionik je Domovinskog rata, kao dragovoljac (25.10.1990.–28.2.1996.) gdje je tijekom navedenog razdoblja bio zapovjednik različitih vojnih formacija (desetina, vod, satnija) i djelatnik PD službe u satniji i bojni. Razvojačen je u činu zastavnika, sada poručnik, do sada je član nekoliko vojničkih udruga u kojima nije preuzimao značajnu ulogu, u jednoj koja okuplja članove iz Drugog svjetskog rata (član na osnovu pokojnog oca, ) zbog ranog pristupanja istoj, odlikovan je srebrnom kolajnom.

Tražilica

NAJGLEDANIJE

IZDVOJENO IZ ARHIVE

p r sp


ISSN broj elektroničke publikacije: 1848-8072 Izrada i održavanje: ETNO MEDIA 2012-2015 Sva prava pridržana!