min kulture header potpora 2015SPfacetwityouvim

logo-banner

reklama banner_top_header_em.png

 

NAJNOVIJE

 • Folklor
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Kulturno umjetničko društvo „Ledina“ Gašinci

 • OBJAVIO:  Šokački Portal (Kontakt email: redakcija@sokacki-portal.com)
 • DATUM OBJAVE:
 • Ponedjeljak, 06 Veljača 2012 08:47

Kulturno umjetničko društvo „Ledina“ iz Gašinaca djeluje neprekidno od 1997. godine kada je osnovano na inicijativu grupe entuzijasta i zaljubljenika u folklor koji su oko sebe skupili mladost iz sela, kako bi ih, barem djelomično, odvojili od modernih poroka današnjice te u njih ugradili ljubav prema kulturnoj baštini i običajima naših predaka.

Tijekom minulih, nadasve uspješnih godina rada na izučavanju i njegovanju naše kulturne baštine, KUD „Ledina“ učio je i mlade i odrasle starim običajima i tradiciji.

Društvo broji 80-ak aktivnih članova koji djeluju u 5 sekcija, a to su dječja folklorna sekcija, srednja folklorna sekcija, odrasla folklorna sekcija, dječja tamburaška sekcija i odrasla tamburaška sekcija.

Društvo je nastupalo na svim važnijim smotrama u Slavoniji ali i širom Hrvatske (Bol-Brač, Čakovec, Krk, Sinj, Kaštel Kambelovac, Hrastovica, Kloštar Ivanić, Kutina…).  Od inozemnih nastupa izdvajamo 5-dnevni nastup u republici Češkoj u sklopu kulturne manifestacije „Jihlavsko kulturno ljeto“, gostovanje u Makedoniji u sklopu „Dojranskih susreta“. Više puta smo nastupali u susjednoj BiH (više puta u Uskoplju, te u Livnu i Žepču).

Osim brojnih nastupa izvan Gašinaca, društvo je svake godine organizator brojnih aktivnosti u selu. Ponosni smo organizatori kulturne manifestacije „Kolo na Ledini“ koja se održava krajem mjeseca svibnja na ljetnoj pozornici u Gašincima. Prvo „Kolo na Ledini“ organizirano je 2007. godine u sklopu proslave 10-e obljetnice rada društva. Tim povodom uređena je i ljetna pozornica kraj crkve na ledini. Za uređenje ljetne pozornice utrošeno je više od 100.000 kn, a radovi na pozornici su završeni u rekordnom roku od 40 dana. Sredstva su osigurali: najvećim dijelom tvrtka MI-BLOK iz Gašinaca, zatim Općina Satnica Đakovačka, sam KUD „Ledina“ i svi mještani Gašinaca svojim dobrovoljnim donacijama.

Slijedi kratko objašnjenje zašto su KUD, manifestacija i trg dobili ime Ledina. Nekada je Ledina bila središnje okupljalište svih događanja u selu. Svake nedjelje poslije svete mise Gašinčani su se okupljali na ledini i uz pjesmu, ples i naravno tamburaše kratili si vrijeme do ručka. Ipak, nedjelja je dan odmora. Tada bi pošli kući nahraniti marvu, ručati i odmah su se vračali na ledinu. Nastavljali su sa zabavom do večernjih sati. Snaše i djevojke su se natjecale koja će imati ljepšu rubinu, a momci bi gledali koja je cura najljepša i najmilija pa da im se krenu udvarati. Mnoge ljubavi i brakovi započeli su upravo ovdje na ledini, prvim pogledima, namigivanjima.  I tako sve dok opet ne bi došlo vrijeme hranjenja. Svi bi se razišli svojim kućama kako bi nahranili marvu i odmorili se za ponedjeljak kada je valjalo ići u polje. I na žalost došlo je vrijeme kada su nošnje zamijenila građanska odijela, a nošnje su ostale samo uspomena u škrinjama i ormarima. Naša ledina postala je dječje nogometno igralište. I na radost svih Gašinčana, 2007. je dobila svoj zasluženi izgled i status trga.

Na samoj manifestaciji nastupaju brojna društva iz Hrvatske ali i iz inozemstva, a nakon folklornog dijela svi sudionici i gosti (kojih bude oko 1000) zabavljaju se i druže uz tamburaše do ranih jutarnjih sati.

U veljači organiziramo tradicionalni pinkl-bal na koji se odazove veliki broj mještana ali i ljudi iz drugih mjesta. Ovaj pinkl-bal je prilika da se uz pjesmu, ples, igrice i bogatu tombolu svi zabave prije početka korizme.

S obzirom na jako dobru suradnju s našim župnikom, već tradicionalno sviramo i pjevamo misu polnoćku i misu na sam blagdan Božića, koje na ovaj način budu još svečanije. U tjednu između Božića i Nove godine već 3 godinu za redom organiziramo Božićni koncert kao zahvalu svim mještanima sela na pomoći koju nam nesebično pružaju kroz cijelu godinu. Na koncertu nastupaju sve sekcije koje rade pri društvu, i svake godine se oformi i dramska sekcija za potrebe koncerta, čime djeca budu oduševljena.

KUDLEDINAGASINCI

Tražilica

NAJGLEDANIJE

IZDVOJENO IZ ARHIVE


ISSN broj elektroničke publikacije: 1848-8072 Izrada i održavanje: ETNO MEDIA 2012-2015 Sva prava pridržana!