min kulture header potpora 2015SPfacetwityouvim

logo-banner

reklama banner_top_header_em.png

 

NAJNOVIJE

 • Folklor
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

[VIDEO] Proslavljena 50-ta obljetnica KUD-a „Gorjanac“ Gorjani

 • OBJAVIO:  Šokački Portal (Kontakt email: redakcija@sokacki-portal.com)
 • DATUM OBJAVE:
 • Četvrtak, 19 Svibanj 2016 11:19

U Gorjanima je od 23. travnja do 15. svibnja 2016. raznolikim programima proslavljena 50. OBLJETNICA KUD-a „GORJANAC“ GORJANI.

"Susret generacija" koncert KUD-a "Gorjanac" Gorjani (168 fotografija) - LINK!

Smotra folklora "Legenda o ljeljama" - Gorjani (330 fotografija) - LINK!

Godišnji proljetni ophod kraljica ili ljelja - Gorjani (371 fotografija) - LINK!

KOMPLETNU VIDEO REPORTAŽU DONOSIMO NA OVOM LINKU!

Program proslave započeo je otvorenjem Likovne kolonije Osnovne škole Gorjani i izložbom fotografija Maje Muškić pod nazivom: "Ljelje - legenda u objektivu". Svečano je otvoren kulturno-turistički centar "Lucija Karalić", održana je radionica pod nazivom „Umijeće izgradnje i sviranja gajdi i duda“, predstavljena je knjiga autora Martina Jakšića „Rječnik govora Slavonije, Baranje i Srijema“, položeni su vijenci na grobove pokojnih Lucije Karalić i Josipa Vinkeševića - zaslužnih za očuvanje i razvoj tradicijskih običaja i folklornih aktivnosti, održan je generacijski nastup članova KUD-a slavljenika u kojemu su nastupali nekadašnji i sadašnji članovi KUD-a „Gorjanac“. Program proslave nastavljen je 10. Smotrom folklora „Legenda o ljeljama“. Uz domaćine, nastupali su KUD „Braća Banas“ iz Josipovca Punitovačkog, KUD „Sloga“ Satnica Đakovačka, KUD „Širokopoljac“ Široko Polje i KUD „Seljačka sloga“ iz Preloga. Tom prilikom premijerno je izvedena pjesma „Bijela rubina“ a pjevao je Mata Pavić uz vokalnu pratnju MVS „Bećarine“ i ljelje KUD-a „Gorjanac“. Stihove pjesme napisao je Vlado Nemet a uglazbio ju je Antun Nikolić Tuca povodom proslave 750. obljetnice Gorjana, ali do sada nije izvođena. U zabavnom programu, u velikom šatoru uz školsko igralište Osnovne škole Gorjani, posjetitelje je zabavljao vokalni solist Šima Jovanovac uz Tamburaški sastav „Izvor“.

U okviru proslave 50. obljetnice postojanja i djelovanja Kulturno-umjetničkoga društva „Gorjanac“ iz Gorjana u mjesnom Domu kulture, zbog obnavljanja Župne crkva sv. Jakova apostola, u nedjelju, 15. svibnja 2016. - na blagdan Duhova – održana je svečana sveta misa koju je predvodio velečasni Pavao Mikulčić, tajnik Nadbiskupskog ordinarijata u Đakovu. Tijekom homilije naglasio je značaj djelovanja Duha Svetoga koji obnavlja lice zemlje, ali omogućuje i obnavljanje ljudskih zajednica i djelatnosti pa tako i čuvanja tradicije koju gorjanske ljelje uspješno čuvaju i pronose diljem svijeta a koja je kao nematerijalna kulturna baština pod zaštitom UNESCO-a. Gorjancima je čestitao ovu značajnu obljetnicu i održavanje 10. Smotre folklora „Legenda o ljeljama“. Uz brojne Gorjance, programu su nazočili i gosti iz Mađarske, Austrije, Poljske, Japana i Australije. Na svečanosti je bio i stručni savjetnik Međunarodne smotre folklora iz Zagreba i organizator Državne smotre folklora u Metkoviću, Vid Bagur. Uz ljelje odjevene u tradicionalno narodno ruho, s okićenim kapama i sabljama, svečanom bogoslužju doprinijeli su i tamburaši KUD-a „Gorjanac“ koji su svirali misu na tamburama pod vodstvom voditelja Tamburaške škole Tomislava Ivanovića. Poslije mise, unatoč kišnom vremenu i prohladnom danu, ljelje su izvele tradicionalni Duhovski ophod kroz Gorjane te kroz Satnicu Đakovačku. Tijekom ophoda, u oba sela, ljelje su u svoje domove primili i ugostili pojedini domaćini.

Tekst: Željko Vurm (Šokački Portal); Fotografije: Željko Vurm, Marina Soldat (Šokački Portal); Video: Etno Media

Tražilica

NAJGLEDANIJE

IZDVOJENO IZ ARHIVE


ISSN broj elektroničke publikacije: 1848-8072 Izrada i održavanje: ETNO MEDIA 2012-2015 Sva prava pridržana!