min kulture header potpora 2015SPfacetwityouvim

logo-banner

reklama banner_top_header_em.png

 

NAJNOVIJE

 • Folklor
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

U Gorjanima večer uz KUD „Dragutin Domjanić“ i KUD „Gorjanac“

 • OBJAVIO:  Šokački Portal (Kontakt email: redakcija@sokacki-portal.com)
 • DATUM OBJAVE:
 • Subota, 16 Studeni 2013 13:21

U subotu, 16.studenog 2013 godine s početkom  u 19:00h, u Gorjanima se održava folklorna manifestacija pod nazivom: Večer uz KUD "Dragutin Domjanić"  (Vrgorec Donji) i KUD "Gorjanac" (Gorjani). Manifestacija će biti upriličena u Domu DVD-a u Gorjanima.

gorjanac vaucer

KUD Gorjanac pisao je kulturnu povijest ovih prostora sudjelujući na svim prvim hrvatskim smotrama folklora (Međunarodnoj smotri folklora Zagreb 1966., Vinkovačkim jesenima 1966, Đakovačkim vezovima 1967.…), na mnogim prvim priredbama vezanim za hrvatski folklor i običaje (Šokačko sijelo TD Paje Kolarića iz Osijeka, Šokačka večera u Đakovu, Susreti prijateljstva u Drenju…) itd.

Davne 1966. godine gorjanska učiteljica Luca Karalić okuplja skupinu seljana koja će izvesti stari običaj Ljelje za potrebe hrvatskih etnologa i muzikologa (Marijana Gušić, Zdenka Lechner, Danica Pinterović, Zvonko Ljevaković, Julije Njikoš…). Običaj se zadnji puta uživo izvodio 1956. godine, pa ga je trebalo obnoviti kako bi se tonski i filmski ovjekovječio. Nakon uspješno obavljenog zadatka skupina je pozvana u tadašnju JAZU u Zagrebu na proslavu 100-te obljetnice ove visoke kulturne ustanove. Tada su Ljelje iz Gorjana proglašene kulturno-povijesnim spomenikom. Iste su godine Ljelje pozvane i na 1. međunarodnu smotru folklora u Zagreb, te na 1. vinkovačke jeseni.

Ti su događaji pobudili u selu interes za organizirano bavljenje folklorom. Josip Vinkešević utemeljuje još iste godine Kulturno-umjetničko društvo i daje mu ime Gorjanac. Naredne, 1967. godine društvo sudjeluje i na 1. đakovačkim vezovima. Od tada pa sve do 2007. godine, kontinuirano, bez prekida, na svim Đakovačkim vezovima. Jedino je društvo koje se može time dičiti.

U drugoj polovici 70-ih godina, društvo se počinje snažno razvijati u svakom pogledu: kupuju se najljepše izvorne nošnje i najkvalitetniji instrumenti, uvježbava se program za cjelovečernji koncert. Samim time, na adresu društva stiže sve više poziva za nastupe u cijeloj bivšoj državi (Jugoslaviji), ali i prvi pozivi iz inozemstva. 1977. godine prvi se puta prelazi preko granica Jugoslavije i gostuje u tadašnjoj Zapadnoj Njemačkoj. Iste godine društvo prvi puta odlazi na 10-dnevnu turneju u Istru. Društvo je snimilo dvije gramofonske ploče: 1977. i 1982. godine. Najnoviji tonski zapis snimljen je 2008. godine. Pored folklorne i tamburaške, u društvu je postojala i dramska sekcija, čiji je najuspješniji redatelj bio današnji predsjednik društva, gosp. Ivan Radinski.

1979. godine potpisana je Povelja o bratimljenju s društvom Ogranak Seljačke sloge iz Preloga. Čin bratimljenja pripreman je nekoliko godina, a da je izvršen na iskrenoj želji članova obaju društava dokazuje prijateljska i pobratimska ljubav koja se i danas gaji. Ove godine proslavljena je 40. godišnjica potpisivanja Povelje.

Najslavniji nastup i najveći organizacijski pothvat Gorjanac je ostvario sudjelovanjem na festivalu folklora u Tokiju (Japan) 2008. godine. To je kruna svih četrdesetak godina postojanja ovog društva.

Tražilica

NAJGLEDANIJE

IZDVOJENO IZ ARHIVE


ISSN broj elektroničke publikacije: 1848-8072 Izrada i održavanje: ETNO MEDIA 2012-2015 Sva prava pridržana!