min kulture header potpora 2015SPfacetwityouvim

logo-banner

reklama banner_top_header_em.png

 

NAJNOVIJE

 • Folklor
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

U mimohodu ove godine gotovo 4000 sudionika

 • OBJAVIO:  Šokački Portal (Kontakt email: redakcija@sokacki-portal.com)
 • DATUM OBJAVE:
 • Utorak, 13 Kolovoz 2013 12:38

Državna smotra folklora, te svečani Mimohod ono je po čemu Vinkovačke jeseni poznaje svaki posjetitelj ove manifestacije, a unatoč pohvalama koje nikada niti nisu izostale, organizacijski tim iz godine u godinu teži još kvalitetnijem sadržaju.

Osiguravajući najkvalitetnije folklorne skupine iz hrvatskih županija, regija, ali i inozemstva, organizatori Vinkovačkih jeseni kroz godine su osigurali neprikosnoven status najkvalitetnijeg predstavljanja tradicije i običaja od strane gostujućih skupina. Na taj način Državna smotra folklora uistinu je najbolja manifestacija ovakvog oblika u Hrvatskoj.

Samo najbolje folklorne skupine, ansambli ili KUD-ovi mogu na Državnoj smotri folklora predstavljati područje s kojeg dolaze. Iz godine u godinu, tako uistinu tražimo samo najbolje od najboljih. Ne samo odjevene, nego i pjevačke i plesne znalce koji na najbolji mogući način mogu predstaviti običaje iz svog zavičaja“ – rekao je Danijel Šota voditelj Državne smotre.

Kako neke županije imaju više regija, organizatori Vinkovačkih jeseni na Državnoj smotri folklora omogućili su tako i više nastupajućih skupina iz jedne županije poput skupina iz Dubrovnika i Korčule.

Sve skupine su iznimno sretne svojim dolaskom u Vinkovce, jer oni Državnu smotra folklora uspoređuju s ushićenjem kojeg ima nogometaš kada izbori odlazak na Svjetsko prvenstvo. Sve najbolje što im se može dogoditi u folkloru događa im se u Vinkovcima. Od prijema, razine komunikacije, do nastupa na velebnoj bini. Upravo iz tih razloga, pripreme skupina za ovaj događaj predstavljaju vrhunac njihovog godišnjeg djelovanja“ – istaknuo je Šota.

Na Državnoj smotri folklora ove godine predstavit će se 32 skupine iz 19 županija i 6 država - Bosne i Hercegovine, Rumunjske, Slovenije, Mađarske, Njemačke i Vojvodine u Srbiji.

Ove godine Državna smotra folklora biti će održana u 3 dijela. U subotu navečer, 14. rujna nastupiti će najboljih 14 skupina, u nedjelju neposredno nakon mimohoda predstavit će se nekoliko skupina, dok ću popodnevnom i večernjem terminu, u trećem dijelu, nastupiti preostale skupine.

Kao i proteklih godina, Državna smotra folklora bit će prikazana na Hrvatskoj televiziji, što dodatno daje težinu ovoj popratnoj manifestaciji Vinkovačkih jeseni.

U MIMOHODU OVE GODINE GOTOVO 4000 SUDIONIKA

Uz Državnu smotru folklora gdje se predstavljaju najbolji, priliku da posjetitelje i televizijske gledatelje upoznaju s kvalitetom rada imaju i preostale 42 skupine tijekom Svečanog mimohoda koji počinje 15. rujna u 10 sati.

Uz folklorne skupine, niti ove godine neće izostati ni članovi Vinkovačkih šokačkih rodova, kao ni mažoretkinje, ali i ljepotice s lokalnim manifestacija poput Mladosti i ljepote Slavonije, te Zimskog spremanja. Isto tako, organizatori računaju i na 25 zaprega, te 50 konjanika.

Novost ove godine bit će nastup kandžijaša iz Kruševice i Nuštra, čime želimo pokazati i očuvati ovaj dio tradicije. Isto tako cilj nam je da se ove godine svaka skupina na bini predstavi svojim lokalnim bećarcem ili napjevom, a da uvodni dio voditelja o skupini bude što kraći“ – naglasio je Aleksandar Nović iz organizacijskog tima ovogodišnjeg Mimohoda na kojem se očekuje nastup gotovo četiri tisuće sudionika.

Organizatori najavljuju kako će i ove godine sve biti biti gotovo besprijekorno, a za potpuni ugođaj biti će potrebni tek – lijepi vremenski uvjeti.

Kao i prošle godine i ovogodišnji mimohod biti će okončan najvećim kolom na koji su uz članove skupina pozvani i svi posjetitelji.

1pagevkjeseni2011

Tražilica

NAJGLEDANIJE

IZDVOJENO IZ ARHIVE


ISSN broj elektroničke publikacije: 1848-8072 Izrada i održavanje: ETNO MEDIA 2012-2015 Sva prava pridržana!