min kulture header potpora 2015SPfacetwityouvim

logo-banner

reklama banner_top_header_em.png

 

NAJNOVIJE

 • Folklor
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Na Dječje jeseni dolaze čak 54 folklorne skupine

 • OBJAVIO:  Šokački Portal (Kontakt email: redakcija@sokacki-portal.com)
 • DATUM OBJAVE:
 • Utorak, 13 Kolovoz 2013 12:28

Nakon prošlotjednog predstavljanja programa ovogodišnjih Folklornih večeri, javnost je danas na konferenciji za novinare pobliže upoznata i s aktivnostima vezanim uz Dječje jeseni.

Kao i svake godine, tako će i ove, manifestacija najmlađih sudionika iz folklornog svijeta biti održana vikend prije središnjih aktivnosti samih 48. Vinkovačkih jeseni, odnosno 7. i 8. rujna 2013. godine.

Prema riječima voditelja Dječjih Vinkovačkih jeseni Darija Grčića, ova manifestacija predstavlja „jamstvo za očuvanje tradicije i kulturne baštine, te je isto tako jamstvo opstojnosti i ulog za budućnost, kako samih Vinkovačkih jeseni, tako i hrvatskih tradicijskih vrijednosti".
Još prije desetak godina ovaj tradicijski događaj za najmlađe brojao je tek 7 folklornih skupina koje su sudjelovale na mimohodu, dok će ove godine Vinkovčani i njihovi gosti moći pogledati čak 54 folklorne skupine u samom mimohodu koji će biti održan 8. rujna. 
Grčić tako ističe, kako će na Dječjim Vinkovačkim jesenima biti 19 gostujućih skupina iz 14 županija, te Grada Zagreba. 
Mimohod će ove godine predvoditi mladi iz KUD-a Sloga iz Retkovaca koji će Vukovarsko-srijemsku županiju predstavljati na Državnoj smotri folklora čije će 11. izdanje ove godine biti u Kutini.

Dječji konjanici, male zaprege i mažoretkinje sastavni su dio mimohoda koji će završiti u šatoru koji će i ovaj put biti postavljen na Trgu Vinkovačkih jeseni. Isto tako, veliki prijatelj djece, a samim time i Dječjih Vinkovačkih jeseni, poznati dječji pisac i radijski voditelj Mladen Kušec niti ove godine neće propustiti dolazak na ovaj događaj.

Osim skupina koje će sudjelovati u Međužupanijskoj smotri folklora koja će biti održana 7. rujna u vinkovačkoj Pješačkoj zoni, zanimljivost je kako će na ovaj događaj doći i zagrebačka skupina Licitarska srca i to ne kao izvođači, nego kao posjetitelji. Na taj način, Vinkovačke jeseni dobivaju još jednu potvrdu kako su glavni turistički brand „najstarijeg grada u Europi".

Vrijednosti Dječjih Vinkovačkih jeseni najbolje se očituju kroz održavanja županijskih i državnih smotri folklora, te Međunarodne smotre djece i mladih čiji su nastanci temeljeni upravo na uspjehu ove vinkovačke manifestacije koja ima kontinuitet od 1970. godine" - istaknuo je Grčić.

Ovogodišnje Dječje Vinkovačke jeseni imaju i humanitarni predznak, a sve kako bi se pomoglo djeci koja su ove godine stradala igrajući se na kolosjecima Hrvatskih željeznica u Vinkovcima.

Akcija za Josipa Pajtera, započela je 11. srpnja održavanjem koncerata u vinkovačkim klubovima, a prodajom humanitarnih bonova i podjelom letaka Hrvatskih željeznica o opasnostima igranja na pruzi bit će nastavljena i tijekom Dječjih Vinkovačkih jeseni. Dio prikupljenih sredstava biti će usmjereno i za oporavak Davida Bošnjaka koji je poput Josipa, također ove godine, stradao igrajući se na pruzi. Kako ne bi sve ostalo na samom prikupljanju sredstava, organizatori su za kraj mimohoda osigurali koncerte glazbenih grupa Plan B i Revolution.

Humanitarnu akciju za Josipa Pajtera pokrenulo je Društvo Naša djeca Vinkovci, a podržat će je Vinkovačke jeseni.

1page vkjeseni2010 IMG 3987

Tražilica

NAJGLEDANIJE

IZDVOJENO IZ ARHIVE


ISSN broj elektroničke publikacije: 1848-8072 Izrada i održavanje: ETNO MEDIA 2012-2015 Sva prava pridržana!